Zámek Měšice

Chýnovská, 391 56, Měšice, Tel.: +420 381 256 049
Měšice/Památky - Měšice


Popis místa
Zámek v Měšicích v okrese Praha-východ byl první stavbou v Čechách, na které byl namontován hromosvod. Pobýval zde i Josef Dobrovský. Dnes v zámku sídlí nestátní zdravotnické zařízení.

Chýnovská, 391 56, Měšice
Telefon: +420 381 256 049
E-mail: Nevyplněno
Web: http://zamekmesice.beepworld.de/

Naplánovat trasu

Rokokový zámek Měšice byl postaven pro rod Nosticů v letech 1767–1775 na místě kamenné tvrze. Hned při výstavbě jej jako první budovu v Čechách nechali vybavit hromosvodem. Nějakou dobu na zámku bydlel český filolog Josef Dobrovský, kterého si rod Nosticů najal jako vychovatele. V západním křídle budovy bývalo zámecké divadlo. Kolem stavby se rozkládá park, který je dnes ve velmi špatném stavu.

Zámek jednu dobu sloužil jako politická škola pro odboráře, později jako nemocnice a dnes v něm sídlí nestátní zdravotnické zařízení.

Celoročně od 11.00 - 17.00 hodin. Po předchozí telefonické dohodě pro skupiny nejméně 5 osob. Maximální počet osob ve skupině je 20 osob.

  • Expozice: Bydlení, život a práce na zámku v současnosti - nahlédnutí do problémů soudobého vlastnictví kulturní památky. Zajímavé nábytkové exponáty z pozůstalosti slavných historických osobností.
  • Zajímavostí: Legenda o zazděné služce Anně. Unikátní funkční toalety z 18. století.
  • Vstupné: 30 Kč


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz