Zámek Lužany

Lužany, 334 54, Lužany, Tel.: +420 377 982 452, zamekjh@cmail.cz
Lužany/Památky - Lužany


Popis místa
Renesanční zámek Lužany stojí na levém břehu řeky Úhlavy. Zámek na Plzeňsku vznikl na místě původní dřevěné tvrze v roce 1583. Po několika změnách majitele jej získal Josef Hlávka, který ho nechal zásadně přestavět. Každoročně se zde koná slavnostní předávání Hlávkovy ceny, kterou získávají nadějní mladí vědci. Zámek a jeho areál slouží dnes představitelům české vědy a kultury, studentům, vedení fakult a pracovišť vysokých škol.

V letech 1886 - 1887 nechal Hlávka část původní renesančně barokní stavby zbourat. Na jejím místě postavil dvoupodlažní novostavbu s půdorysem ve tvaru písmene Y. Z původní barokní byla vybudována dominantní šestipatrová velká věž s hodinami.

Obytná část budovy je navržena jako severoitalská vila, v jejímž přibližném středu se nachází reprezentační schodiště, kterým se vchází do prvého patra, kde se dodnes nachází Hlávkův původní byt. V přízemí zámku je umístěna expozice věnována dílu a odkazu Josefa Hlávky.

Ve všech prostorách zámku se nachází řada vzácných uměleckých děl, zejména portrétů majitele, jeho současníků a přátel. Některé z nich jsou dílem Hlávkových hostů jako např. V. Hynaise, M. Švabinského, J.V. Myslbeka a J. Mařáka.

Na hlavním schodišti je umístěn velký portrét knížete Metternicha, dále podobizna v životní velikosti prorektora Nadání a nejvyššího maršálka zemského knížete Lobkovice a menší portrét Antonína rytíře Randy, který se stal nástupcem J. Hlávky, předsedy ČAVU a Nadání.

V sedmdesátých letech 19. století započal Hlávka plánovat také přestavbu zámeckého parku. Celý proces trval více než 35 let. Z té doby se v parku zachovala celá řada vzácných dřevin, dubů, olší, lip i bílých topolů.

Mezi nejvzácnější stromy zámeckého parku patří liliovník tulipánokvětý, mohutný strom příbuzný známé magnólii. Na základě poslední vůle majitele Lužan je zámek od roku 1908 vlastnictvím Nadání. V současnosti se zde konají zasedání řídících orgánů Nadání, předávány jsou zde ocenění nesoucí Hlávkovo jméno významným českým vědců a umělcům i vynikajícím vysokoškolským studentům.

Na zámku se konají vědecké konference a semináře, jednají zde i kolegia rektorů Univerzity Karlovy, Českého vysokého učení technického, Akademie věd České republiky a dalších vysokých škol a vědeckých institucí.

Na místě dnešního lužanského zámku stála v roce 1245 dřevěná tvrz, která byla v roce 1583 přestavěna v jednopatrový renesanční zámek. Na počátku 19. století byl pak zámek přestavěn v barokním stylu.

Lužanské panství měnilo často majitele, až jej v roce 1886 koupil Josef Hlávka pro svou matku Annu, kde později sídlil se svojí ženou. Když byl J. Hlávka během své dlouhé nemoci upoután na invalidní vozík, většinu času se svou Marií trávil právě v lužanském zámku. Dokladem tohoto pobytu jsou akvarely Leopolda Schmidta, které je možno na zámku spatřit.

Po svém uzdravení a smrti milované Marie začal známý architekt uvažovat o přestavbě objektu. Zámek Lužany je ze tří stran obklopen parkem, na který navazuje renesanční užitková zahrada.

Zámek není určen k návštěvám pro širokou veřejnost, odborné veřejnosti je zámek výjimečně přístupný po dohodě s prezidentem a správní radou.

Prohlídky zámku jsou možné pouze na písemnou žádost.

Pokud je povolena prohlídka zámku, vstupné se neplatí.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz