Zámek Louňovice pod Blaníkem

Táborská, 257 06, Louňovice pod Blaníkem, Tel.: +420 317 862 022, infopodbla@atlas.cz
Louňovice pod Blaníkem/Památky - Louňovice pod Blaníkem


Popis místa
Zámek Louňovice pod Blaníkem leží ve stejnojmenné obci nedaleko Vlašimi. Jedná se o zámek renesanční, který byl na konci 17. století raně barokně přestavovaný. Na konci 80. let 20. století zakoupila zámek od církve TJ Sokol a zámek byl značně opraven. Tj Sokol vlastní zámek i dnes a provozuje v něm expozici věnovanou Louňovicím, Blaníku a archeologickému výzkumu bývalého kláštera premonstrátek.

Táborská, 257 06, Louňovice pod Blaníkem
Telefon: +420 317 862 022
E-mail: infopodbla@atlas.cz
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Zámek vznikl přestavbou původní gotické tvrze. Uvnitř zámku je k vidění expozice věnovaná Louňovicím, Blaníku a archeologickému výzkumu bývalého kláštera premonstrátek.

Prohlédnout si můžete také unikátní kolekci středověkých keramických nádob zdobených nápisy z 12.–15. století.

Zámek je čtyřkřídlá budova okolo obdélníkového nádvoří s vnitřní arkádovou chodbou dvou nádvorních průčelí. Nárožní válcové věže s kuželovými střechami sneseny do výše hlavní budovy. Hlavní vstupní portál z náměstí s bosáží zdobí arcibiskupský znak někdejších majitelů zámku. K zámku patřil bývalý pivovar a zahrada.

Nad obcí v nadmořské výšce 638 m se nachází hora Blaník. Na samém vrcholku stojí dřevěná věž, která je vysoká 29,5 m, a ze které je nádherný výhled na zdejší okolí. Pohled z výšky je opravdu překrásný, ovšem před tím vás čeká samotný výstup, kde si můžete vybrat jak náročnější, tak i méně náročnou cestu.

V prostorách zámku se každoročně pořádá hudební festival Podblaník a další kulturní akce.

Historie vsi je spojena s ženským premonstrátským klášterem, který zde byl založen roku 1149. Za dobu své existence, téměř 300 let, klášter sehrál významnou hospodářskou i kulturní úlohu. Získal několik okolních vesnic a v jeho těsné blízkosti vzniká ves Louňovice. Klášter zanikl roku 1420, kdy jej dobila a pobořila husitská vojska.

Klášter i se vsí tak připadl městu Tábor, které Louňovice drží až do roku 1547, kdy je získává Jan z Pernštejna, nejvyšší moravský zemský hejtman a jeden z vůdců české stavovské nekatolické opozice. Usiloval o spojení nekatolíků v jednu zemskou církev. Jan však hned v příštím roce Louňovice prodává Kryštofovi Skuhrovskému ze Skuhrova a na Popovicích.

Po rozdělení majetku Kryštofa mezi jeho pět synů, dostává ves Louňovice Oldřich Skuhrovský. Za něj zde byla, patrně na místě pobořeného kláštera, postavena renesanční tvrz s nárožními věžemi. Tvrz byla později barokně upravena a roku 1652 je již připomínána jako zámek.

Po smrti Oldřicha spravuje louňovické panství nejdříve jeho žena Marie Kristýna, rozená z Talmberka a pak jejich syn Oldřich Sezima Karel, purkrabí hradeckého kraje. Oldřich Karel byl zpočátku horlivým protestanten, ale později se stejným zápalem prosazoval katolickou víru.

Po smrti byl, jako poslední mužský potomek tohoto rodu, pochován u vchodu louňovického kostela. Jeho dcera Ludmila Magdalena se pak provdala za Karla Adama z Říčan. Bezdětný Adam z Říčan pak roku 1672 odkazuje Louňovice pražskému arcibiskupství.

K největším změnám v ranně barokním stylu, zejména interiéru, došlo za arcibiskupa Jana Bedřicha z Valdštejna. Arcibiskupství drží Louňovice až do první pozemkové reformy roku 1925, kdy zámek získává TJ Sokol.

Pernštejnové

Skuhrovští ze Skuhrova

Páni z Říčan

  Otvírací dny Čas
Duben Út-So 9:00-15:30
Květen Út-So 9:00-15:30
Červen Út-So 9:00-15:30
Červenec Út-So 9:00-15:30
Srpen Út-So 9:00-15:30
Září Út-So 9:00-15:30
Říjen Út-So 9:00-15:30
Listopad Út-So 9:00-15:30

V budově zámku sídlí Turistické Informační Centrum a  louňovické muzeum.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz