Zámek Loučeň

289 37, Loučeň, Tel.: +420 325 585 601, infocentrum@zamekloucen.cz
Loučeň/Památky - Loučeň


Popis místa
Zámek Loučeň byl vybudován v letech 1704–1713 Karlem Arnoštem hrabětem z Valdštejna. Při svých toulkách po Evropě do jeho barokních kleneb zabloudil i jeden z nejslavnějších amerických spisovatelů Mark Twain. U zámku najdete síť zahradních labyrintů a bludišť uprostřed historického anglického parku. Zahrady jsou ideálním místem pro trávení volného času, celá rodina si tu užije spoustu zábavy.

289 37, Loučeň
Telefon: +420 325 585 601
E-mail: infocentrum@zamekloucen.cz
Web: http://www.zamekloucen.cz

Naplánovat trasu

Zámek prošel v roce 2000 rozsáhlou rekonstrukcí, při které byl vedle zámku obnoven i vzácný anglický park, který dnes láká velké množství návštěvníků. Nachází se v něm totiž labyrintárium s jedenácti zahradními labyrinty a bludišti, které projektoval anglický tvůrce labyrintů Adrian Fisher. U vstupu dostane každý návštěvník mapku, která mu pomůže při hledání cesty ven z labyrintů. V parku si můžete odpočinout u několika jezírek a kašen, najdete tu i kuličkové hřiště nebo lanové centrum. Součástí parku je i amfiteátr, oranžérie, altánek a domeček knížete Alexandra.

Labyrinty i zámecká expozice byly veřejnosti zpřístupněny 7. 7. 2007. Prohlídka zámku startuje ve schodišťové hale, ze které se skupina odebírá do prvního patra, kde získá cenné informace o historii zámku i o rodech, které jej vlastnily. Součástí expozice je hudební salon, ve kterém vystupoval například i Bedřich Smetana.

Zámek je spojen především se dvěma rody. Prvním z nich byli páni z Dubé, mezi které patřil i Václav Berka z Dubé. Právě jemu však byl majetek pro účast na stavovském povstání v roce 1620 zkonfiskován. V této divoké pobělohorské době ale ještě současná podoba zámku neexistovala.

Druhým a neméně významným majitelem zdejšího panství byl rod Valdštejnů. Konkrétně na zámku vládl Adam z Valdštejna, který byl příbuzným Albrechta z Valdštejna. Historicky se do dějin zapsal především tím, že se zachoval jeho osobní deník, v němž popisuje rudolfínskou dobu v Praze.

Tato Valdštejnská větev začíná posléze bývalou tvrz opravovat a přestavovat. Na počátku 18. století tak vzniká barokní podoba zámku a přilehlý barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Posledními majiteli před druhou světovou válkou byli Thurn-Taxisové. Do jejich majetku se dostal rodovým sňatkem s Fürstenberky, kteří jej dříve získali podobným způsobem po Valdštejnech.

Za zmínku jistě stojí skutečnost, že tento zámek navštívil při svých cestách po Evropě americký spisovatel Mark Twain.

V období komunismu zámek chátral a jeho majitelem byla například i armáda. V roce 2000 se zámek stal majetkem soukromé společnosti a o 7 let později zde byla otevřena expozice pro veřejnost.

Nemusíte si pamatovat složitá data. Na zámku Loučeň pro Vás připravujeme jedinečné zámecké slavnosti zpravidla každou první sobotu v měsíci. Výjimkou jsou pouze Vánoce a Velikonoce, kdy se při pořádání slavností podřizujeme pohyblivému datu těchto svátků.

Tradiční zámecké slavnosti

  • Narozeniny zámeckých labyrintů (první sobota v červenci) - humorné a akční narozeniny labyrintů, které se narodily (byly zpřístupněny veřejnosti) v krásném datu 7. 7. 2007. Děti soutěží pod vedením pohádkových postav. Snažíme se každý rok o originální disciplíny. Viděli jste třeba myší věštírnu se živými myškami, kterou jsme měli na 3. narozeninách v roce 2010? A už jste ochutnali dort, který roznáší mezi dětské účastníky narozeninové oslavy samotná kněžna?
  • Svatomartinské posvícení (první sobota po 11. listopadu) - na své si v tento den přijde náramně i Váš žaludek, protože v zámecké restauraci se servírují svatomartinské husy. Vyvrcholením programu bývá příjezd Martina na bílém koni a noční putování setmělým, jen svíčkami iluminovaným parkem za svatomartinskými světýlky
  • Velikonoce u Thurn - Taxisů (na Velikonoční (Bílou) sobotu) s řehtačkovým průvodem a připomínkou starých velikonočních tradic. Starých tradic je spousta, pokaždé tedy připomínáme jinou. Dokonce jsme vzkřísili i situaci, o které jsme se dozvěděli v archivu: Uspořádali jsme soud dvou sedláků, kteří se v 18. století na sousedním panství Dobrovice hádali o posvátnou rosu spadlou na jejich pole na Velikonoční pátek.
  • Vánoční loučení s Loučení - (cyklus rozličných předvánočních programů každou adventní neděli), pokaždé s jiným doprovodným programem (pohádky, předvánoční nadílka od Mikuláše, nebo od Barbory. Konstantou všech adventních nedělí jsou prohlídky vánočně vyzdobeného zámku a dárky pro děti na závěru každé z prohlídek. Vrcholem adventního cyklu je v závěru adventu, při stmívání (16 hod.), oblíbený Živý betlém.

Neopakovatelné zámecké slavnosti

  • Barokní slavnosti, při kterých celým parkem korzovaly desítky šlechticů a šlechtičen v dobových šatech. Nechyběl ani proslulý svůdce Casanova. Děti se s princeznami oblečenými do nádherných šatů mohly zapojit do kratochvilných her šlechticů a šlechtičen.
  • Komedie pro zámeckou paní - pod tímto názvem se skrýval den plný divadla, které oživilo hned dvě kouzelná místa našeho zámeckého areálu - amfiteátr v parku a také zámeckou oranžérii. Přes den se hrálo pro děti, v druhé polovině odpoledne pak přišel na řadu rodinný repertoár, který před setměním nahradily ryze dospělácké komedie a dokonce i netradiční koncert s mnoha divadelními efekty.
  • Pošťácké slavnosti - tehdy byl park plný pošťáků. U každého labyrintu stál jeden nebo dva a všichni měli pro děti připravené jedinečné soutěže, z nichž mnohé lze hrát jedině na Loučeni, v našich labyrintech. Připomněli jsme tak, že Thurn - Taxisové, majitelé zámku Loučeň, prosluli v Evropě jako provozovatelé poštovních služeb.
  • Napoleonské slavnosti, při kterých dorazila na Loučeň opět, stejně jako v roce 1813, mj. ruská armáda velkoknížete Konstantina, která se přes Loučeň sunula k osudové bitvě u Lipska. Malí návštěvníci procházeli v rámci programu slavností vojenským výcvikem.
  • Dostaveníčko slavných, při kterém jsme na nádvoří každou hodinu oživili jednu slavnou historickou postavu a představili ji v situaci, jakou zažila na zámku Loučeň. Diváci se tak postupně setkali s vojevůdcem Albrechtem z Valdštejna, hudebním skladatelem Bedřichem Smetanou, jeho libretistkou Eliškou Krásnohorskou, německým básníkem Rainerem Mariou Rilkem, americkým romanopiscem Markem Twainem, slavným žokejem irského původu Richardem Fletcherem, elektroinženýrem Františkem Křižíkem, či prezidentovou dcerou Alicí Masarykovou coby předsedkyní Československého červeného kříže.
  Otvírací dny Čas
Leden So + Ne 10:00 - 16:00
Únor So + Ne 10:00 - 16:00
Březen So + Ne 10:00 - 17:00
Duben (zámek) So + Ne 10:00 - 17:00
Duben (Park s labyrintáriem) denně 10:00 - 17:00
Květen denně 10:00 - 17:00
Červen denně 9:00 - 18:30
Červenec denně 9:00 - 18:30
Srpen denně 9:00 - 18:30
Září denně 10:00 - 17:00
Říjen So + Ne 10:00 - 17:00
Říjen (Park s labyrintáriem) Út - Pá 10:00 - 16:00
Listopad So + Ne 10:00 - 17:00
Prosinec So + Ne 10:00 - 17:00

 

X
  • Park s labyrintáriem
  • Základní okruh "Knížecí rezidence"
  • Prohlídka zámku, parku a labyrintária
  • Supervelký okruh – vše co lze na zámku vidět
  • Večerní a noční prohlídky
  • Dětské prohlídky
  • Čokoládové prohlídky
  • Tajemné prohlídky s Bílou paní
  • Adventní a vánoční prohlídky


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz