Zámek Lobeč

Lobeč, 277 36, Lobeč, Tel.: +420 315 693 321, info@dvur-lobec.cz
Lobeč/Památky - Lobeč


Popis místa
Barokní zámek s pohnutou historií můžete obdivovat v nevelké stejnojmenné obci Lobeč, ležící mezi městy Mšeno a Doksy. Patrová barokní budova se nachází na okraji CHKO Kokořínsko. Je tak obklopena nádhernou přírodou a je jistě dobrou volbou pro výlet, ať už se rozhodnete vyrazit na kole, autem či pěšky. Zámek nyní slouží jako penzion, kde se pořádají svatby, firemní akce i rodinné oslavy.

Lobeč, 277 36, Lobeč
Telefon: +420 315 693 321
E-mail: info@dvur-lobec.cz
Web: http://dvur.dvur-lobec.cz/index.php?menu=ubytovani

Naplánovat trasu

Zámek v Lobči je patrová barokní budova obdélníkového půdorysu, na jejím průčelí je rizalit, v jehož střední ose vystupuje v patře balkon s balustrádou z kamenných kuželek. Původní portál pod balkónem je nyní zazděn a vstup do zámku je ze dvora, do něhož se vjíždí branou.

Zámek je v soukromém vlastnictví a slouží jako penzion, proto zde nejsou pro návštěvníky připraveny žádné prohlídkové okruhy. Ovšem okolí zámku nabízí mnoho zajímavých míst.

U obce Mšeno se nachází pískovcový skalní útvar Faraon. Na Mšenském okruhu naleznete malou umělou jeskyni Obraznici, skalní bludiště nebo Švédský val.

Po zestátnění byly prostory zámku využívány jako léčebna. Po restituci roku 1991 připadl objekt Šimůnkovým potomkům. Ti zde začali podnikat a v současné době zde úspěšně hospodaří firma Ing. Jaromíra Šimonka Dvůr Lobeč.

Opraven byl sklep z 15. století, který je vytesaný do pískovcové skály, a nyní slouží jako vinný sklípek.

Kromě nádherné přírody CHKO Kokořínsko můžete v okolí Lobče obdivovat také městské lázně v blízkém Mšenu ve stylu art deco nebo třeba rozhlednu na Vrátenské hoře u Libovic.

Zámek vznikl z původní tvrze. V roce 1513 ji kupuje manželka Jana Lobečského z Lobče. Tento rod pak tvrz vlastnil až do konce 16. století.

Roku 1601 se panství dostává do vlastnictví mocného rodu Lobkoviců. V roce 1623 byl však zámek zkonfiskován a připadl tak Albrechtovi z Valdštejna.

Když byl Albrecht roku 1634 zavražděn Robertem Geraldinem, dostal tento důstojník jako odměnu za svůj čin právě lobečskou tvrz. V polovině 17. století zde postavil zámek, který se stal jeho sídlem.

Za dnešní barokní podobu vděčí zámek rodu Věžníků, kteří jej takto přestavěli na konci 17. století. Budova pak byla upravována ještě v letech 1833 a v roce 1913 pak dala Helena Kreutzerová novou tvář vnitřním prostorám.

Zámek později prodala Josefu Šimůnkovi, řediteli plzeňské Škody, jehož rodině Lobeč patřila až do roku 1948.

Zámek je v současné době nepřístupný. Občas se zde konají kulturní akce na objednávku.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz