Liberecký zámek

Felberova 1/2., 460 05, Liberec
Liberec/Památky - Liberec


Popis místa
V Liberci se jen kousek od náměstí Dr. E. Beneše nachází takzvaný skleněný zámek. Jedna z libereckých dominant uchvátí svou rozlehlostí i sympatickým umístěním v centru města. Můžete sem vyrazit na výlet autem, na kole, autobusem nebo si sem jednoduše udělat vycházku.

Felberova 1/2., 460 05, Liberec
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: http://www.infolbc.cz/cz/okoli/hz1.html

Naplánovat trasu

Zámek byl vybudován v renesančním slohu.

V zámku se dochovala vzácná renesační kaple z počátku 17. stoleti.

Liberecký zámek byl postupně budován od první poloviny 16. století. To zde ještě stála rodinná usedlost, která byla za dalšího majitele přestavěna na panský dům. Roku 1582 přicházejí bratři Kryštof a Melchior z rodu Redernerů a přestavují panský dům na renesanční zámek. Ten je dokončen asi po čtyřech letech, a stává se tak jednou z prvních kamenných budov v Liberci.

Po smrti svého manžela roku 1604 nechala Kateřina, manželka Melchiora, postavit kapli. Zároveň nechala na severním nádvoří postavit také věž a roku 1609 dala přistavět pro svou sestru Mikulášku Nosticovou tzv. nosticovské křídlo zámku.

Celé redenské křídlo padlo za oběť velkému požáru v roce 1615. Kaple však zůstala zachována. Zámek byl opraven, a zůstal tak na delší dobu, až do příchodu hraběte Kristiána Filipa Clam-Gallase, ve stejné podobě. Ten nechal na konci 18. století přistavět tzv.

Nový zámek a novou podobu dostalo také původní redenské křídlo zámku. Celá budova tím dostala klasicistní ráz. V období romantismu získal zámek jednu ze svých dominant, a sice čtyřbokou věž. Přestavba v duchu romantismu se dotkla také Nového zámku a nosticovského křídla.

Význam zámku jako šlechtického sídla od té doby postupně upadal. Roku 1850 tady sídlí okresní soud a od roku 1927 se budova stává ubytovnou zámecké správy. Roku 1933 se zámek stává majetkem státu.

Od té chvíle je sídlem státních lesů, za války německé pracovní služby, pak opět ředitelstvím státních lesů, sídlem Vysoké školy strojní až nakonec v 70. letech 20. století odkupuje první část zámku – nosticovské křídlo a Nový zámek – firma Skloexport. V roce 1986 pak společnost odkupuje i křídlo redenské a zřizuje zde stálou expozici skla, která se stala velmi známou. Odtud přezdívka „skleněný zámek“.

Firma Skloexport v roce 1997 zkrachovala a zámek zůstal opuštěný. V roce 2007 jej odkoupila společnost Ústí Development. Obnovu objektu zastavila finanční krize, ovšem v poslední době se snaží najít zastupitelé města a firmy Ústí Development cestu ke společné záchraně této jedinečné památky.

V pátém největším městě ČR a v jeho okolí najdete nepřeberné množství zajímavostí, jako je vysílač Ještěd, naproti zámku stojící DinoPark, novorenesanční Divadlo F. X. Šaldy a mnoho dalších.

V současné době je zámek nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz