Zámek Lechovice

Lechovice, 671 63, Lechovice, Tel.: +420 515 271 350, info@lechovice.cz
Lechovice/Památky - Lechovice


Popis místa
Klasicistní zámecké sídlo, které stojí na místě původní středověké tvrze a pozdějšího letního klášterního sídla, do nedávné doby sloužilo jako jedna ze dvou léčeben drogově závislých na Znojemsku. Zámek ve stejnojmenné obci odkoupil v roce 2012 soukromý majitel s úmyslem vybudovat zde zámeckou zahradu.

Lechovice, 671 63, Lechovice
Telefon: +420 515 271 350
E-mail: info@lechovice.cz
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Současný zámek Lechovice stojí na místě původní středověké tvrze a pozdějšího letního klášterního sídla.

Když byl klášter zrušen, nastoupilo sídlo svou dráhu v soukromém vlastnictví. Vystřídali se zde vídeňští měšťané i šlechta, která v 19. století nechala přestavět klášterní sídlo na zámek.

Po znárodnění v druhé polovině 20. století zde sídlilo učiliště či domov řadových sester.

Do prosince 2012 byl zámek v soukromém majetku využíván jako protidrogová léčebna, kvůli dluhům a finančním potížím bylo však sídlo prodáno.

V Lechovicích původně stávala tvrz, o které je zmíňka již ve 14. stol. V době, kdy se majitelem Lechovic stává Jan z Lichtenburku (kolem roku 1480), je zmiňováno již jen tvrziště.

V roce 1660 se majitelem panství stává loucký klášter. Opat kláštera Antonín Nolbeck dal v roce 1740 na místě bývalé tvrze vystavit klášterní letní sídlo v barokním slohu.

Po zrušení kláštera v roce 1874 se majitelem panství stává náboženský fond. Od něho kupuje Lechovice vídeňský měšťan Josef Lang, který v roce 1824 odkupuje také letní rezidenci mnichů, kterou nechal přestavět na zámek.

Dcera Josefa Langa se provdala za barona Karl Fridrich Kűbeck von Kűban, presidenta dvorní komory císaře Ferdinanda Dobrotivého. Dalším majitelem byl jejich syn Maxmilián.

Po smrti Maxmiliána v roce 1913 lechovické panství zdědil jeho syn A. Kűbeck, který zámek obhospodařoval až skoro do konce druhé světové války.

V roce 1958 byl na zámku zřízen domov pro řádové sestry a později zámek sloužil jako učiliště.

Dnes je zámek soukromým majetkem.

Zámek ani exteriéry nejsou přístupné.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz