Zámek Kunín

Zámek Kunín, 742 53, Kunín, Tel.: +420 556 749 420, ic@kunin.cz
Kunín/Památky - Kunín


Popis místa
Červenobílý zámek Kunín patří k nejcennějším barokním skvostům severní Moravy a Slezska. V rámci prohlídkové trasy si tu návštěvníci mohou prohlédnout první a druhé patro, a dokonce i zámeckou půdu. Zdevastovaný zámek byl od roku 1999 ve vlastnictví Obce Kunín. Prošel rozsáhlou rekonstrukcí a postupně se do něj vracejí původní zámecké sbírky. Zámeckou expozici provozuje Muzeum Novojičínska, příspěvková organizace.

Zámek Kunín, 742 53, Kunín
Telefon: +420 556 749 420
E-mail: ic@kunin.cz
Web: http://zamek.kunin.cz/zamek/

Naplánovat trasu

Přestože byl zámek značně zdevastovaný, podařilo se jej zachránit. Postupně se do jeho útrob vracejí historické sbírky ze všech koutů České republiky i ze zahraničí.

Kromě klasické expozice se tu pravidelně konají i různé výstavy a koncerty barokní hudby. Zámek je pro veřejnost otevřen od roku 2003.

Na zámku se vystřídalo několik majitelů, v roce 1945 byl pak zkonfiskován a stal se majetkem státu. V 50. letech spravoval zámek státní zemědělský statek a byla v něm zřízena ubytovna pro brigádníky a skladiště.

V 70. letech se zámek dostal do rukou Vysoké školy veterinární Brno a začaly v něm vznikat studentské koleje.

Od roku 1999 spravuje zámek Obec Kunín, která se stará o jeho záchranu.

V roce 2009 byl jeho provoz zkomplikován ničivými povodněmi, ale v současnosti je opět návštěvníkům plně k dispozici.

Zajímavostí je, že na jeden ze zámeckým komínů už 15 let přilétá čapí rodinka – čáp Viktor a jeho partnerka Markéta.

Stavba barokního zámku Kunín proběhla podle návrhů architekta Johanna Lucase von Hildebrandta a je jediným dílem tohoto rakouského architekta v České republice. Jeho nejznámějším projektem je barokní palácový komplex Belveder ve Vídni. Zámek Kunín vybudoval Hildebrandt z kamenné tvrze, kterou si tu zakoupili Harrachové.

Jednou z nejvýznamnějších majitelek zámku byla Marie Walburga hraběnka z Truchsess-Waldburg-Zeilu, za které tu byl vybudován moderní vzdělávací ústav, který navštěvoval i František Palacký.

V závěru svého života se Marie Walburga upnula na syna svého tajemníka malého Friedricha Emila Schindlera . Vychovala jej jako svého nástupce, adoptovala jej a odkázala mu kunínský zámek.

Novými majiteli zámku se stala landkrabata z Fürstenberga z rakouské terciogenitury rodu. Pro landkraběte Ernsta Egona(1816 - 1889) zámek koupil jeho bratr, slavný olomoucký arcibiskup a kardinál Friedrich Egon

Poslední majitel zámku Dr. Victor Bauer (1876 - 1939) zemřel v Kuníně v srpnu roku 1939. Jednalo se o mimořádně zajímavou osobnost. Zaobíral se myšlenkami sjednocené Evropy, udržoval vztahy s Adolfem Loosem (významným rakouským architektem).

Na konci války zámek navštívili sovětští vojáci. Na koních jezdili po hlavním schodišti až do nejvyššího patra zámku,obrazy rozbodávali bajonety, nábytek vyhazovali z oken, štípali, pálili, vzácné knihy zámecké knihovny používali jako toaletní papír.

Majitelé zámku

Marie Eleonora hraběnka Harrachová

František Xaver hrabě Harrach z Rohrau

Maria Walburga Josefa Kajetana hr. Harrach

Friedrich Emil Schindler šlechtic z Kunwaldu

Friedrich Georg Karel Schindler šlechtic z Kunwaldu

Ernst Egon landkrabě z Fürstenberka

Josef Friedrich Ernst (Fritz) landkrabě z Fürstenberka

Viktor rytíř Bauer

JUDr. Viktor rytíř Bauer

Moritz rytíř Chlumecký - Bauer

Peter rytíř Bauer von Rohrfelden

  Otvírací dny Čas
Duben So + Ne + svátky 9:00 - 16:00
Květen Út - Ne 9:00 - 17:00
Červen Út - Ne 9:00 - 17:00
Červenec Út - Ne 9:00 - 17:00
Srpen Út - Ne 9:00 - 17:00
Září Út - Ne 9:00 - 17:00
Říjen So + Ne + svátky 9:00 - 16:00

Prohlídková trasa – I. a II. patro + zámecká půda



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz