Zámek Krnsko

Krnsko, 294 31, Krnsko
Krnsko/Památky - Krnsko


Popis místa
První zmínky pocházejí již z roku 1354 kdy byl majitelem Arnošt z Krnska, původní tvrz byla v průběhu 16. století přestavěna na renesanční zámek. V průběhu 18. století byl pozměněn na barokní zámek. V součastnosti je zámek v soukromém vlastnictví.

Krnsko, 294 31, Krnsko
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

V okolí zámku je v obci Jizerní Vtelno zámek Nový Stránov.

První zprávy o vsi Krnsko pocházejí z druhé poloviny 14.stol. V letech 1354-1364 ji držel Arnošt z Krnska a následně roku 1388 Jindřich Chmel z Krnska. V průběhu 15. stol. patřilo Krnsko postupně různým drobným majitelům, až v roce 1464, kdy zemřela Zdislava z Krnska připadlo k boleslavskému panství Jindřicha z Michalovic.

Tehdy je první zmínka i o existenci zdejší tvrze, která stála v části obce zvané Horní Krnsko. Součástí boleslavského panství bylo Krnsko jen do roku 1476, kdy je Jan z Cimburka a Tovačova prodal Janu Vančurovi z Řehnic.

Původní tvrz byla v průběhu 16. stol. přestavěna na renesanční zámek, který byl dále postupně rozšiřován. Podle zprávy z r. 1650 se celý komplex skládal ze starého a nového paláce, staré a nové zbrojnice, kuchyně, sklepů, koníren a dalších obytných místností a hospodářských budov.

V roce 1726 koupil Krnsko Josef František z Vrbna, který později přestavěl zámek v barokním slohu. Kolem zámku je anglický park na místě zasypaných příkopů bývalého opevnění.
Na sklonku 18. stol. připadlo Krnsko Václavu Šporkovi. Za Šporků byl zámek v r. 1842 opravován. Šporkové sídlili na Krnsku až do r. 1873, kdy panství koupil Eugen Vratislav z Mitrovic.

V r. 1919 byl v Krneckém zámku zřízen sirotčinec a později sloužil jako domov důchodců. V současnosti je v soukromém vlastnictví.

Zámek není veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz