Kristin Hrádek

Maxičky, 405 02, Děčín, Tel.: +420 734 684 209, info@kristinhradek.cz
Děčín/Památky - Děčín


Popis místa
Lovecký zámeček Kristin Hrádek stojí těsně u německých hranic nedaleko Děčína. Pamatuje lovecké večírky nejvyšších společenských a politických špiček Rakouska-Uherska. Dnes je zde hotel s restaurací. Je také velmi oblíbeným místem konání svatebních hostin.

Maxičky, 405 02, Děčín
Telefon: +420 734 684 209
E-mail: info@kristinhradek.cz
Web: http://www.kristinhradek.cz

Naplánovat trasu

Kristin Hrádek vznikl v polovině 18. století díky Janu Josefu Thun-Hohensteinovi, který jej pojmenoval po své manželce. Stavba měla sloužit jako zázemí pro účastníky loveckých výjezdů. V době jeho následovníka však dochází ke změně zaměření – namísto loveckých výprav se František Antonín Thun-Hohenstein zaměřuje na školství a průmysl.

Tato doba však netrvala dlouho, o pár desítek let později se zámeček stává opět středobodem lovecké vášně. Tentokrát se sem sjíždí společenské špičky a političtí hodnostáři. V lesích se tak na koni proháněl například Ferdinand d’Este nebo baron Ringhoffer, jehož továrna jako první postavila v Praze vozy pro petřínskou lanovou dráhu.

Po druhé světové válce zámeček patřil Státním lesům a byl poničen. V období komunismu trpěl především kvůli svému umístění těsně při hranicích s německou spolkovou zemí Saskem. K velké rekonstrukci tak došlo až po revoluci v roce 1989.

V roce 2009 byl majetek prodán státním podnikem Lesy České republiky soukromé společnosti Kristin hrádek s.r.o. Ta zde vytvořila turistický komplex, který zahrnuje mimo jiné hotel s restaurací. Konají se zde také svatby.

Zámek slouží jako hotel a veřejnosti není volně přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz