Zámek Kozel

Šťáhlavy, 332 03, Šťáhlavy, Tel.: +420 377 969 040, info@zamek-kozel.cz
Šťáhlavy/Památky - Šťáhlavy


Popis místa
Zámek Kozel je klasicistní lovecký zámek postavený na konci 18. století pod vedením stavitele Václava Haberditze pro stavebníka Jana Vojtěcha Černína. Zámek je nejnavštěvovanějším památkovým objektem v západních Čechách. Za svůj název vděčí podle pověsti starému pohanskému zvyku Slovanů. Právě v těchto místech naši prapředkové obětovali v době rovnodennosti na usmíření bohů a v naději na dobrou úrodu kozla. Jedná se o čtyřkřídlou přízemní budovu kolem obdéníkového vnitřního nádvoří podle návrhu Ignáce Palliardiho, která byla doplněna o dvě dvojice staveb - kaplí s jízdárnou a lokajnou s konírnou, čímž vznikl celistvý areál.

Šťáhlavy, 332 03, Šťáhlavy
Telefon: +420 377 969 040
E-mail: info@zamek-kozel.cz
Web: http://www.zamek-kozel.eu

Naplánovat trasu

Na zámku se z části zachoval původní mobiliář, který vytváří představu o zařízení loveckých zámků a letních sídel šlechty na přelomu 18. a 19. století. V každé místnosti jsou keramická klasicistní kamna zdobená rostlinnými motivy ve vrcholu zakončenými vázou.

Modrý pokoj byl pracovnou hraběnky. Je zařízen stylovým nábytkem. Zvláštností je glóbus, který se nechá rozložit jako toaletní stolek nebo sekretář. Černínova první manželka Josefina,  pocházející z rodu Thun-Hohenstein byla milovnicí umění, a proto měla ve svém salonku různé hudební nástroje. Dnes je zde možné vidět i mimořádný kladívkový klavír z dílny Conrada Grafa.

Zámecké divadlo bylo původně maštalí pro nejoblíbenější koně zakladatele zámku. V první polovině 19. století ji Valdštejn nechal přestavět pro zábavu svých dětí na zámecké divadlo, které dnes patří k nemnoha zachovaným divadlům té doby.

Do areálu zámeckých budov náleží spolu s jízdárnou, konírnou, lokajnou i kaplí, která dnes mimo jiné slouží jako koncertní a svatební síň, kde se konají civilní i církevní sňatky.

Okolí zámku tvoří rozsáhlý 40hektarový přírodně krajinářský park. Je dílem S. X. France, všestranné osobnosti, který byl krom profese zahradníka i kreslířem, fotografem, geometrem a archeologem. Park možná připomíná v některých detailech vídeňský Schönbrunn, to proto, že Franc získal svoje odborné znalosti právě tam. Při červnové prohlídce parku si nezapomeňte prohlédnout liliovník tulipánokvětý, jehož květy připomínají květy tulipánů.

Ojedinělá klasicistní stavba zámku Kozel byla budována v duchu filozofie J. J. Rousseaua. Spojovala v sobě ideály šlechtického rodu druhé poloviny 18. století.

Architektem byl Václav Haberditz, který své plány nakreslil a realizoval pro Jana Vojtěcha Černína. Ten v té době zastával funkci nejvyššího lovčího v Čechách. Projevuje se zde inspirace francouzským dvorem v období Ludvíka XVI. Zámek dokončil slavný architekt Palliardi, který je v Čechách podepsán i pod jinými významnými stavbami, např. pod Strahovským klášterem.

Zámek Kozel sloužil jako ubytovací zařízení pro šlechtice, kteří v blízkých lesích lovili zvěř. Název zámku odkazuje na obětiště, které se v těchto místech nacházelo údajně ještě před příchodem Slovanů. Zvířecí oběti byly nedílnou součástí svátku rovnodennosti a bohům býval obětován kozel.

Po Černínově smrti panství získal jeden z potomků Albrechta z Valdštejna Arnošt, který v nedalekém Sedlci vlastnil železárnu. Tu od něj posléze odkoupil Emil Škoda a změnil ji na největší průmyslový podnik v tehdejším Rakousku Uhersku. Dnes je tento podnik znám jako Škoda Plzeň.

Zámek Kozel je obklopen rozsáhlým čtyřicetihektarovým parkem, jehož součástí je například dětské divadlo, které nechal z původního zahradního divadla přebudovat pro potěchu svých potomků Arnošt z Valdštejna. Dnes je údajně jedním z mála zachovaných divadel tohoto typu.

  Otvírací dny Čas
Duben So + Ne 10:00 - 16:00
Květen Út - Ne 10:00 - 16:00
Červen Út - Ne 10:00 - 16:00
Červenec Út - Ne 10:00 - 17:00
Srpen Út - Ne 10:00 - 17:00
Září Út - Ne 10:00 - 16:00
Říjen So + Ne 10:00 - 16:00
  Otvírací dny Čas
Duben So+Ne 10-16
Květen Út-Ne 10-16
Červen Út-Ne 10-16
Červenec Út-Ne 10-17
Srpen Út-Ne 10-17
Září Út-Ne 10-16
Říjen So+Ne 10-16

Prohlídka zámku

Prohlídka jízdárny

Prohlídka zámku se skřetem Radoušem



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz