Zámek Kosmonosy

Podzámecká, 293 06, Kosmonosy, Tel.: +420 326 722 735, sekretarka@oukosmonosy.cz
Kosmonosy/Památky - Kosmonosy


Popis místa
Barokní zámek v Kosmonosech u Mladé Boleslavi, který byl v 16. století vybudován jako renesanční zámek, byl v 18. století přestavěn pro Jakuba Heřmana Černína z Chudenic, jehož srdce je zazděno v nedalekém chrámu Nalezení sv. Kříže v Kosmonosech.

Podzámecká, 293 06, Kosmonosy
Telefon: +420 326 722 735
E-mail: sekretarka@oukosmonosy.cz
Web: http://www.kosmonosy.cz/mesto/historie/pamatky/zamek

Naplánovat trasu

Zajímavý je zrcadlový sál, který je umístěn ve východním průčelí zámku. Sál má výbornou akustiku, na stěnách jsou rozmístěna rokoková zrcadla, lovecké emlémy a další ozdoby.

Strop zrcadlového sálá je vyzdoben freskovou figurální malbou  mytologickým námětem.

V zrcadlovém sále se konají koncerty, představení a také svatební obřady.

Renesanční tvrz v Kosmonosech z 16. století byla v letech 1703–1709 přestavěna na barokní zámek pro Heřmana Jakuba Černína z Chudenic. Ten miloval Kosmonosy natolik, že na jeho přání mu bylo po smrti vyňato srdce a v kovové schránce bylo zazděno v nedalekém kostele.

Barokní podoba vydržela zámku v Kosmonosech přes 100 let. V r. 1836 provedl hrabě Friedrich Gotthard Mirbach empírovou přestavbu. V r. 1932 se zámek stal majetkem města Kosmonosy, které v něm zřizuje školu. Ta je zde dodnes.

Nejvýznamnější částí interiéru je dvoupatrový sál s mytologickými freskami na stropě. Freskový strop je i v zrcadlovém sále ve východní části zámku, kde jsou po stěnách rozmístěna rokoková zrcadla a lovecké emblémy.

Zámek není veřejnosti přístupný.

Možné je navštít muzem, které v zámku sídlí.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz