Zámek Korozluky

Korozluky, 434 01, Korozluky, Tel.: +420 476 101 323, zamekkorozluky@seznam.cz
Korozluky/Památky - Korozluky


Popis místa
Prakticky z popela byla znovu vybudována stavba zámku v Korozlukách. Klasicistní budova s italským nádechem dnes opět žije novým životem a tak máte i vy příležitost prohlédnout si její interiéry, projít se zámeckým parkem, který je součástí NPP Jánský vrch, nebo navštívit daňky a jeleny v zámecké oboře. Vesnici Korozluky najdete v malebné krajině na okraji Českého středohoří nedaleko Mostu.

Korozluky, 434 01, Korozluky
Telefon: +420 476 101 323
E-mail: zamekkorozluky@seznam.cz
Web: http://www.zamekkorozluky.cz

Naplánovat trasu

V okolí zámku najdete mnoho atraktivních míst, například barokní statek v blízkém Vtelnu, sportovně rekreační areál Benedikt na předměstí Mostu a za návštěvu rozhodně stojí také krásná příroda CHKO České středohoří.

Zámek měl svého předchůdce v podobě tvrze, která zde stála už v první polovině 14. století. Na počátku 17. století však již ztratila význam coby panské sídlo a byla využívána jako sklad a sýpka zbytku hospodářství.

Od roku 1688 bylo panství v majetku Rajských z Dubnice. Právě oni vtiskli staré tvrzi novou tvář, konkrétně to byl František Václav Rajský, který nechal na Jánském vrchu vystavět jednopatrový barokní zámek s klasicistními prvky, jehož součástí byl i park. Jeho syn Vincent však byl špatným hospodářem, a tak musel být zámek roku 1786 prodán, aby mohly být splaceny jeho dluhy.

V roce 1806 byl zámek přestavěn na dvoukřídlou budovu čistě v duchu klasicismu, za přestavbou stojí tehdejší majitel rytíř Václav Beníšek z Dobroslavi. Mezi lety 1848 až 1870 zámek poměrně často měnil vlastníka. Poté jej však koupili Richterové, kteří přispěli především ke zvelebení interiérů a také při zámku vybudovali ohradu.

V roce 1946 byl zámek zestátněn a budova sloužila až do roku 1952 jako ubytovna pro přistěhovalce z Ukrajiny, Zakarpatské Ukrajiny a pobaltských států při osidlování českého pohraničí.

Od roku 1953 sídlí na zámku odborné zemědělské učiliště. V této době byly k zámku přistavovány různé budovy pro potřeby školy, zmizela většina mobiliáře a velká část interiérové výzdoby. V roce 1970 bylo učiliště zrušeno a nahradilo jej administrativní zázemí státního JZD. Když byl zámek pracovníky opuštěn, začal velmi chátrat a v roce 1988 byla stavba určena k demolici.

Architekt Miroslav Perout byl odhodlaný objekt zachránit. Roku 1994 jej skutečně získal a postupně se mu podařilo sehnat prostředky potřebné jednak pro obnovu parku, a hlavně zámku samotného. Hlavní rekonstrukce objektu, zámku a obory probíhala mezi lety 2003 až 2007, a tak je nyní zámek opět otevřen pro veřejnost.

  Otvírací dny Čas
Květen - Září

Po - Pá

So + Ne

Na objednávku

10:00 - 17:00

Říjen - Prosinec So + Ne + Sv Na objednávku

Prohlídka zámeckých interiérů



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz