Zámek Konská

Průmyslová, 739 61, Třinec
Třinec/Památky - Třinec


Popis místa
Zámek Konská se nachází ve stejnojmenné městské části Třince. Původně samostantná obec Konská měla barokní zámeček jako správní a reprezentativní centrum. Zámek však po roce 1946 získala společnost Třineckých železáren, která jej využívala pro potřeby zaměstnanců. Dnes se zámek nachází na okraji rozlehlého areálu společnosti a poznat je jen díky červené fasádě.

Průmyslová, 739 61, Třinec
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Pod vlivem klasicismu dostal zámek členěnou empírovou fasádu s výrazným vstupním rizalitem. Přestavbou vznikla dvoupatrová budova s dvěma krátkými jednoosými jednopatrovými bočními přístavky na východní a západní straně. Hlavní průčelí budovy, které bylo zvýrazněno štítem s hodinami uprostřed dvoupatrového kubusu, bylo obráceno směrem k severu do nevelkého parku, na nějž navazoval rozsáhlý hospodářský dvůr.

Fasádu členily vypuklé pilastry vysokého řádu, které prostupovaly oběma patry, a mezilehlé římsy na konzolkách, okna v ose byla sdružená. Přízemí s obloukem završenými okny bylo opatřeno běžnou pásovou rustikou. Podobný charakter mělo i jižní průčelí, ale jeho fasáda byla jednodušší. Zastřešení dvoupatrové části stavby vrcholilo drobnou věžičkou. Hmotovou dispozicí i podobou se zámek v Konské lehce přibližoval podobě zámku v Hnojníku, pro jehož přestavbu Bessové rovněž získali architekta Kornhäusela.

Zámek v areálu třineckých železáren není veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz