Zámek Koleč

Koleč, 273 29, Koleč, Tel.: +420 776 117 722, zamekkolec@seznam.cz
Koleč/Památky - Koleč


Popis místa
Dvoukřídlý barokní zámek ve středočeské Kolči nechal vystavět nejspíše Libor Václav Ubelli ze Siegburgu v letech 1713 až 1714. Základy vsi jsou však daleko starší. Díky nadačnímu fondu a práci dobrovolníků se zoufalý stav zámku obrací postupně k lepšímu.

Koleč, 273 29, Koleč
Telefon: +420 776 117 722
E-mail: zamekkolec@seznam.cz
Web: http://www.zamekkolec.cz

Naplánovat trasu

V obci Koleč se nachází barokní zámek z počátku 18. stol. vybudovaný náhradou za renesanční tvrz. Zámek je dnes v žalostném stavu.

Vlastní zámek je patrová obdélníková budova s kratším křídlem na východní straně. Hlavní průčelí s obdélnými okny a středním trojosým rizalitem je zakončené trojúhelníkovitým štítem. Přízemí budovy je zaklenuto valeně s výsečemi, v patře zbytky barokních stropů se štukovými zrcadly.

Při zámku kaple Nejsvětější Trojice, ve které se nachází dvouřádkový nápis „Me VbeLLI aeDIfICaVIt et IosephVs De MaIIern ConseCraVIt“. V překladu “Postavil mě Ubelli a vysvětil Josef de Mallern“. Současně je podle některých autorů v 1. řádku ukryt letopočet 1713 a ve druhém 1714.

Kolem zámku je stejně jako zámek zanedbaná zahrada.

Barokní zámek Koleč na Kladensku je nyní ve správě Nadačního fondu Koleč, který se snaží o jeho rekonstrukci. Zámek byl postavený v letech 1711-1713 na místě původní tvrze z 16. století.
Východní křídlo budovy tvoří zámecká kaple Nejsvětější Trojice sloužící duchovním potřebám celé obce. Ta byla rozšířena v letech 1898 až 1899.

Zámek od 90. let trpěl naprostým nezájmem soukromého vlastníka a dostal se do havarijního stavu (rozpadající se stropy atd.), patří potom k nejohroženějším památkám Kladenska. V současné době probíhá rekonstrukce objektu.

Zámek prochází částečnou rekonstrukcí, exteriéry jsou přístupné.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz