Zámek Kněžice



Popis místa
Kněžice byly založeny někdy ve 12. století jako kněžské sídlo k duchovním potřebám obyvatel blízkých vesnic Petrovice a Vojetice nedaleko Sušice na Klatovsku. Později tu vyrostla tvrz a ve 30. letech 18. století pak barokní zámek, ve kterém je dnes luxusní hotel a restaurace.

342 01, Petrovice u Sušice
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Ves Kněžice existovala jako součást velhartického panství už od středověku. V 90. letech 16. století byla založena tvrz, která byla v první polovině 18. století přestavěna na barokní zámek s valbovou střechou.

Po pádu komunistického režimu zámek získalo město Sušice a prodalo ho roku 2003 dánským investorům, kteří tu o rok později otevřeli Hotel Zámek Kněžice. Sami v něm pracují i dozorují provoz.

Hotel Zámek Kněžice byl k vidění například v jednom díle pořadu „Ano šéfe!“.

Tvrz tu stávala od počátku 17. století a na zámek byla přestavěna během první poloviny 18. století. Výsledkem byla patrová budova se středovým oválným rizalitem na sloupech obráceným k nádvoří a příjezdové cestě stojící v parku. Moderní podobu zámek získal při přestavbě v letech 1903 až 1906 za majitele JUDr. Wolfganga Heinschela , a to včetně hospodářských budov. Zároveň sem byl zaveden elektrický proud.

Roku 1929 zabrala Kněžice pro dluhy diskontní banka, v roce 1940 přešly ve veřejném zájmu na „Deutsche Frauenwerk“ se sídlem v Berlíně a po roce 1945 logicky propadl státu dle Benešových dekretů.

Během 600 let se kněžickými vlastníky postupně stalo jedenáct šlechtických rodů včetně českých Hubatiusů (Hubáčků), rytířů z Kotnova. Na počátku 20. století panství obhospodařovávalo celkovou výměru 1 071 hektarů, během dalšího desetiletí byl zámek i jeho hospodářské budovy významně upraven a z přilehlé vsi Vojetice byl do objektu přiveden elektrický proud.

Kvůli zadlužení následujících majitelů byly pozemky panství od roku 1929 parcelovány a rozprodávány zemědělcům i průmyslovým podnikům.

Po roce 1945 byl zámek zestátněn a obci Petrovice se jej už nikdy nepovedlo získat do svého vlastnictví. Od roku 1955 do roku 2002 byl objekt využíván jako domov důchodců, a v roce 2003 došlo k prodeji zámku zahraniční společnosti, která jej přestavěla na restauraci a hotel, jejž otevřela v roce 2004.

Zámek slouží jako luxusní hotel a restaurace.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz