Lovecký zámeček Karlštejn

Karlštejn, 592 02, Svratka, Tel.: +420 566 662 607, karlstejn-rs@volny.cz
Svratka/Památky - Svratka


Popis místa
Není Karlštejn jako Karlštejn! Tento malý lovecký zámeček, který má společné jméno s hradním velikánem, je však neméně zajímavý a okolní lesy přímo vybízejí k dlouhým procházkám. Rokokový skvost šlechtické venkovské architektury z 18. století naleznete mezi městy Polička a Hlinsko v malé obci Svratouch.

Karlštejn, 592 02, Svratka
Telefon: +420 566 662 607
E-mail: karlstejn-rs@volny.cz
Web: http://w.svratouch.cz/content/view/26/47

Naplánovat trasu

Období 18. století dalo vzniknout obci Svratouch, která se stala domovem pracovníků hutě Česká Cikánka. Jednalo se jen o pár domů na vrcholcích kopců.

Nejdříve zde vznikla okolo roku 1708 kaple sv. Jilji. Ta byla následně začleněna do stavby nové, když se Filip Kinský rozhodl zde vystavět zámeček v pozdně barokním až rokokovém stylu. Zámek byl postaven zhruba mezi lety 1770 až 1776, někdy okolo roku 1787 pak při zámku vznikla jelení obora, a tak dostává zámeček přívlastek lovecký.

Lovecký zámeček několikrát zlákal svými scenériemi filmaře. Byl zde natáčen například film Temno a některé díly Četnických humoresek.

V okolí Karlštejna je řada zajímavých míst, která můžete navštívit, například se zde nachází zvláštní skalní útvar nazývaný Zkamenělý hrad, ski areál Svratka nebo Městské muzeum Svratka s expozicí zaměřenou na období první republiky.

Roku 1823 koupil zámecký areál Karel Alexandr Thurn-Taxis, který zrušil oboru a samotný zámek nechal přestavět na myslivnu. Tomuto účelu sloužil objekt až do roku 1945, kdy byl zámek i s okolními pozemky zestátněn. V té době se stavba stala majetkem TJ Spartak Svratka. Ten nechal udělat nutné opravy a měla se zde nacházet obrazárna a turistická ubytovna. K tomu však kvůli nedostatečným finančním prostředkům nikdy nedošlo.

V druhé polovině 20. století získává lovecký zámeček textilní společnost OP Prostějov. Ta provedla nákladné rekonstrukce exteriéru i interiéru, který částečně přestavěla mezi lety 1967 až 1972 na školicí a rekreační středisko, využívané také širokou veřejností.

Později se ale přestalo podniku dařit a v roce 2008 bylo rozhodnuto o jeho prodeji. I přes snahu nových majitelů je zámek v současné době veřejnosti nepřístupný.

Zámeček není veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz