Zámek Kamenný Dvůr

357 51, Kynšperk nad Ohří, Tel.: +420 352 324 271, infocentrum@mkskynsperk.cz
Kynšperk nad Ohří/Památky - Kynšperk nad Ohří


Popis místa
Zcela renovovaná budova barokního zámku z 18. století stojí u osady Kamenný Dvůr nedaleko Kynšperka nad Ohří. Je zde stylový hotel, restaurace a vinárna. V hlavní turistické sezóně je k dispozici i průvodce, s nímž je možné si prohlédnou veškerý interiér zámku. O víkendech se tu také pořádají zábavné programy, zahrnující vystoupení divadelní a šermířské skupiny.

V roce 2004 byly zbytky zakoupeny soukromým majitelem, a zámek byl nákladně dostavěn a restaurován podle historicky doložených materiálů. Zrekonstruovány a upraveny byly také zámecké zahrady, jezero a ostrůvek. 

Z vybavení zámku nezůstalo pravděpodobně vůbec nic. Většina vybavení jsou dobové repliky či originály zakoupené z jiných míst.

V horních částech zámku se nacházejí hotelové pokoje a jídelna. Ve spodní části poté upravená kuchyně a recepce.

V levém křídle se nachází rytířský sál, a ve sklepení vinný sklep, mučírna a několik místností.  Ty jsou tematicky vybaveny, například jako pasířova dílna, věštírna, hvězdárna, apatyka či alchymistova laboratoř.

Je možné si dopředu domluvit prohlídku, na kterou je možné jít pouze v turistické sezóně.

Barokní zámek zde na místě tvrze nechalo postavit město Kynšperk nad Ohří v 18. století.

Ve druhé polovině 20. století zámek využívala Československá lidová armáda. Do budov se už tehdy příliš neinvestovalo, později se stal se terčem vandalů a zlodějů a zchátral úplně.

Do roku 2004, kdy areál zakoupil soukromý majitel, se zřítila část obvodových zdí a zámecká zahrada se změnila v prales.

Nový majitel budovu zámku zrenovoval podle historických podkladů a obnovil zámecké zahrady s jezerem a ostrůvkem. V zámku je dnes hotel se stylovými pokoji, restaurací v prvním patře, vinárnou a středověkou krčmou.

Ves se jmenuje Kamenný Dvůr podle tvrze s dvorem obehnané kamennými zdmi. Tvrz zde existovala již kolem roku 1370 a patřila rodu Leuchtenberků.

Zámek slouží jako luxusní hotel.

Prohlídka je možná pouze po domluvě jenom v turistické sezóně.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz