Zámek Kaceřov

331 51, Kaceřov, Tel.: +420 373 332 094
Kaceřov/Památky - Kaceřov


Popis místa
Renesanční zámek Kaceřov naleznete ve stejnojmenné obci asi 20 km od Plzně. Kaceřov je místem s pohnutou historií a zajímavou architekturou. Při návštěvě tohoto místa můžete obdivovat zachovalý francouzský park s fontánou a sochou Neptuna. Lokalita je dobře dostupná, ať už se rozhodnete sem vydat pěšky, na kole, autem či autobusem.

331 51, Kaceřov
Telefon: +420 373 332 094
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

První zmínky o stavbě na tomto území pocházejí z konce 14. století. Ctibor ze Švamberka zde nechal vystavět tvrz. O získání panství však usiloval rod Gryspeků a roku 1539 se to Floriánu Gryspekovi z Gryspachu skutečně povedlo. Tvrz už byla tou dobou poněkud zchátralá, a tak se Florián rozhodl pro výstavbu zámku. Renesanční unikát se pod dohledem italských umělců, zedníků a kameníků stavěl více než 20 let, konkrétně mezi léty 1540 až 1548 a podruhé ještě od roku 1559 do roku 1562.

Výsledkem byla mohutná čtyřkřídlá budova se sgrafitovou vnější omítkou obdélníkového půdorysu obehnaná vyzděným příkopem. Součástí zámeckého areálu bývalo množství hospodářských budov a také pivovar. Celá stavba je čistě renesanční a velmi symetrická.

Poté, co stavovské vojsko prohrálo bitvu na Bílé hoře, byl zámek zkonfiskován a do držení jej dostal plaský klášter. Během třicetileté války byl pak Kaceřov i s přilehlou obcí vypálen. Poté sloužil jako hospodářské skladiště a pomalu chátral. Pouze mezi léty 1755 až 1779 byly prováděny určité opravy interiéru.

Roku 1827 byl Kaceřov odkoupen hrabětem Václavem Klimentem Metternichem. Ten však o zámek příliš nedbal, a tak stavba dále pustla. V roce 1912 opět zachvátil zámek požár a i přesto, že zůstal ve vlastnictví Metternichů až do roku 1945, nebyl již nikdy plně zprovozněn. Nyní je Kaceřov ve vlastnictví pana Jiřího Strunzi, který zámek renovuje a snaží se o jeho obnovu.

V okolí najdete mnoho aktivit pro vyplnění volného času, například zříceninu Libštejn, farmu Darovou z 18. století, vodopády Dírka nebo třeba Darovanský golfový dvůr Resort.

Dostupnost:

  • pěšky – asi 300 m od obecního úřadu
  • na kole – asi 300 m od obecního úřadu
  • autem – můžete zaparkovat asi 100 m od vchodu a zbylý úsek dojít pěšky, lokalita je situována asi 20 km od Plzně
  • autobusem – místní autobusy, zastávka Kaceřov

Zámek je v současné době nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz