Zámek Jinonice

Na Vidouli, 158 00, Praha 5
Praha 5/Památky - Praha 5


Popis místa
První zmínky o Jinonickém dvorci na Praze 5 pochází již z 11. století, samotný zámek byl postaven až po třicetileté válce jako obnovené panské sídlo. Ještě v 17. století se dostal do majetku rodu Schwarzenbergů, kterým zůstal až do znárodnění v roce 1945.

Na Vidouli, 158 00, Praha 5
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Zámek stojí na místě bývalé středověké tvrze, která byla zničena za třicetileté války. Sídlo v podobě zámku obnovil ihned po válce Pavel Michna z Vacínova, kvůli dluhům však musel zámek záhy prodat rodu Schwarzenbergů. Ti jej nechali přestavět a vybudovali na dvorci komplex hospodářských budov.

V průběhu následujících staletí byly na zámku provedeny četné, mimo jiné klasicistní úpravy. Po znárodnění připadly prostory zámku Státnímu statku, který jej využíval jako kanceláře a provozní budovu. Z původního zámku jsou dochovány některé relikvie, jako například kašna, původní sluneční hodiny či erb rodu Schwarzenbergů. Zámek svým architektonickým ztvárněním dodnes připomíná atmosféru barokního velkostatku. V současné době není veřejnosti přístupný.

Zámek je v soukromém vlastnictví, není veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz