Zámek Jimramov

náměstí Jana Karafiáta, 592 42, Jimramov
Jimramov/Památky - Jimramov


Popis místa
Jimramov, městys v okrese Žďár nad Sázavou, zdobí barokní zámek, jehož historie se píše již od 16. století. Dnes se zámek nachází v soukromém vlastnictví. Veřejnosti není přístupný.

náměstí Jana Karafiáta, 592 42, Jimramov
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Jižní a východní křídlo barokního zámku pochází z renesanční tvrze z let 1593 až 1598. Přeměnu na barokní zámek provedl šlechtický rod Waldorfů v polovině 18. století. Severní křídlo vzniklo za Marie Antonie z Waldorfu − na oblouku brány je z té doby v erbu monogram M. A. W. Marie z Waldorfu zvelebila také zámeckou zahradu.

V té době zde žila také baronka z Bukůvky, na jejíž náklady byla postavena zastřešená chodba na arkádových pilířích, která vedla do blízkého katolického kostela s panskou oratoří.

Od roku 1778 patřil zámek Belcrediům, kteří nechali přistavět západní trakt, čímž vytvořili dnešní přibližně čtvercový půdorys komplexu. Z roku 1798 pochází sluneční hodiny a v roce 1804 zde byla postavena nádvorní kašna. V 19. století byly interiéry a fasády západního křídla upraveny v klasicistním duchu, avšak křídla východní a jižní zůstala renesanční.

Po roce 1948 byl zámek znárodněn a usídlilo se zde střední odborné učiliště. V roce 1991 byl objekt v restituci navrácen Belcrediům.

Veřejnosti není přístupný. Exteriéry zámku jsou volně přístupné.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz