Zámek Jeseník nad Odrou

Jeseník nad Odrou, 742 33, Jeseník nad Odrou, Tel.: +420 558 846 933, obec@jeseniknadodrou.cz
Jeseník nad Odrou/Památky - Jeseník nad Odrou


Popis místa
Zámek v Jeseníku nad Odrou v Moravskoslezském kraji vznikl ve stylu pozdního baroka v 18. století z bývalé tvrze. V severní části přízemí jsou dochované klenuté stropy. Kolem je zámecký park, kdysi bohatý na vzácné cizokrajné stromy. Spolu s hektarovým parkem je v soukromých rukou a je v něm restaurace Sklípek Margerot.

Jeseník nad Odrou, 742 33, Jeseník nad Odrou
Telefon: +420 558 846 933
E-mail: obec@jeseniknadodrou.cz
Web: http://jeseniknadodrou.cz

Naplánovat trasu

První zmínka o obci Jeseník nad Odrou pochází z roku 1383. Tvrz, kterou v 18. století přestavěl svobodný pán Rudolf Kristián z Wittenu na zámek, pocházela z 16. století.

Do další přestavby v 19. století měl zámek ještě na západní straně věž. Poslední stavební úpravy zde byly provedeny v roce 1989. Klenuté stropy staré tvrze se dochovaly v přízemí severní části dodnes.

Patrový obdélníkový zámek s vysokou mansardovou střechou a prostým průčelím leží na jihozápadním břehu Jesenického rybníka.

Zámek stojí v místě původní tvrze ze 16. stol., kterou postavil Bohuš ze Zvole. Roku 1685 se stali majiteli panství Wittenové (pánové z Antlernu a Wittenu).

Již koncem 19. stol. zahájil přestavbu tvrze na zámek Rudolf Kristián svobodný pán z Wittenu. Stavba však byla dokončena až roku 1733. V té době měl zámek ještě na západní straně věž.

Věž byla zbořena až při úpravách zámku v polovině 19. stol. Poslední úpravy byly provedeny v roce 1989. Tato rekonstrukce však dost necitlivě zasáhla do původního interiéru. Dnes je zámek v soukromých rukou.

Zámek není veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz