Zámek Jesenec

Jesenec, 798 53, Jesenec, Tel.: +420 582 396 890, reditel@ddjesenec.cz
Jesenec/Památky - Jesenec


Popis místa
Vrcholně barokní zámek v Jesenci nedaleko Konic na Prostějovsku nese znaky staveb slavného architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela, avšak o jeho autorství vedou odborníci dodnes spory. Obec Jesenec leží na silnici č. 366, která sem vede z Prostějova přes Kostelec na Hané.

Jesenec, 798 53, Jesenec
Telefon: +420 582 396 890
E-mail: reditel@ddjesenec.cz
Web: http://www.ddjesenec.cz

Naplánovat trasu

Na severní straně Jesence stávala nejprve od druhé poloviny 16. století tvrz pánů ze Švábenic. Po dělení majetku mezi sourozence se panství i s tvrzí a dalšími pěti vesnicemi v roce 1690 dostalo do rukou Zuzany Kateřiny ze Zástřizel. Ta jej odkázala klášteru premonstrátů v brněnských Zábrdovicích. Zámek pak nechal na Hůrce postavit opat Engelbert Hájek jako klášterní rezidenci.

Jesenecký zámek nese znaky staveb slavného architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela a víme, že sousední farní kostel sv. Libora z počátku 18. století, který je se zámkem dokonce propojen chodbou, pochází právě z jeho pera. Autorství podoby zámku však objasněno není.

Císař Josef II. klášter na zámku zrušil a jeho majetek i se zámkem převedl do náboženského fondu, který jej v roce 1794 prodal soukromému majiteli. Roku 1933 se zámek dostal do vlastnictví sester dominikánek v Řepčíně, které zde zřídily zaopatřovací ústav.

Po roce 1948 byl zámek znárodněn a po sametové revoluci byl zase navrácen řádu. Dnes je tu domov důchodců. Budova je v dobrém stavu, avšak kdysi krásná zahrada bohužel udržovaná není.

Průčelní, na jih obrácenou fasádu jeseneckého zámku zdobí tříosý rizalit. Vstup do přízemí chrání předsunutý balkón prvního patra, na nějž vede dvojité kamenné schodiště. Mezi jeho dvěma oblouky stojí malá kaple se studnou.

Těleso patrové zámecké budovy kryté mansardovou střechou vlevo navazuje na poněkud skryté a menší levé křídlo. Vpravo stavba těsně sousedí s již zmíněným farním kostelem sv. Libora.

Zámek slouží jako domov důchodců, není veřejnosti volně přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz