Zámek Jenišovice

Něžovice, 399 01, Milevsko
Milevsko/Památky - Milevsko


Popis místa
Jenišovice, renesanční zámeček Přeborských z Něžovic, patří pod obec Přeborov nedaleko Milevska. Místo bylo prokazatelně osídleno již v 15. století, zámek stojí od 17. století. Skládá se ze tří budov, které obklopují dvůr.

Něžovice, 399 01, Milevsko
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

O nepříliš jasné historii místa se svět dozvěděl při opravě hromosvodu v roce 1918, kdy byly v báni věžičky nalezeny listiny svědčící o kapli, která zde byla postavena již roku 1428. Svůj zámeček Přeborští tedy nestavěli „na zelené louce“, kaple sloužila dnes již zaniklé vesnici Jenišovice.

Komplex zámeckých budov ze 17. století tvoří obytná část, sýpka a chlévy. Čtvercový dvůr je otevřený na východ, kam z něj vede polní cesta do Přeborova, ke kterému administrativně patří.

V 18. století získali zdejší majetky Schwarzenbergové, pak zámek sloužil také jako ozdravovna nemocných a přestárlých mnichů kláštera v nedalekém Milevsku. V 19. století zámecký panský dvůr vyhořel a u obytné části zámku byly postaveny nové hospodářské budovy. Velkostatek pak zrušila pozemková reforma roku 1924, která jeho pozemky rozdělila mezi obyvatele okolních obcí.

Do místa se dostaneme po silnici č. 102 z Milevska do Dmýštic.

Zámek je v soukromém vlastnictví, není věřejně přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz