Zámek Jaroslavice

Zámecká, 671 28, Jaroslavice, Tel.: +420 515 275 123, info@obec-jaroslavice.cz
Jaroslavice/Památky - Jaroslavice


Popis místa
Původně renesanční zámek v Jaroslavicích, později barokně a klasicistně přestavěný, považují odborníci za jednu z našich nejhodnotnějších památek, která je zařazena do tzv. Červené knihy nejohroženějších památek v České republice. Dnes je zámek natolik zdevastován, že ve svém současném stavu nemůže být pro veřejnost otevřen a jeho obnova se z minimálně finančních důvodů jeví jako značně problematická.

Zámecká, 671 28, Jaroslavice
Telefon: +420 515 275 123
E-mail: info@obec-jaroslavice.cz
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Jaroslavický zámek je čtyřkřídlá jednopatrová budova s hranolovou věží přibližně v ose jižního průčelí, arkádami kolem čestného dvora a rozsáhlou jižní lodžií.

K zámku přilehá neudržovaný park, který je však přístupný.

Mimořádně rozsáhlý zámek by určitě patřil, zejména díky svému ohromnému arkádovému nádvoří, k nejvýstavnějším renesančním objektům v České republice, je však v tak problematickém stavu, že nemůže být bez rozsáhlé rekonstrukce otevřen pro veřejnost.

Pod nádvořím zámku se nachází unikátní vinný sklep, který ovšem bohužel také není dnes využíván. V současnosti je jaroslavický zámek znám především z filmu Zdeňka Trošky Andělská tvář.

Na místě dnešního zámku stával hrad, který je připomínán již v roce 1249 jako sídlo Bočka s Obřan, dvořana českých králů a znojemského purkrabího. Pozdějšími majiteli byli páni z Lipé. V roce 1517 jej získal Adam z Bačkovic a v roce 1549 byl majitelem nejvyšší purkrabí pražský Volf Krajíř z Krajku.

V 16. století se v držení Jaroslavic vystřídalo několik šlechticů, od roku 1564 jej vlastnil hrabě Scipio z Arca. Zřejmě za něj započala rozsáhlá renesanční přestavba objektu, která dosáhla vrcholu za Althanů. Po Bíle hoře propadlo panství konfiskaci, protože tehdejší držitel Volf Dětřich z Althanu se účastnil stavovského povstání.

Koncem 17. století vzniklo podle projektu D. Martinelliho jižní křídlo zámku a v průběhu 18. století realizovali Althanové některé barokní úpravy podle návrhů architekta Josefa Emanuela Fischera z Erlachu.

V držení rodu z Althanu byly až do roku 1790, kdy koupil panství hrabě Antonín Josef Meraviglia – Crivelli. Za Hompesch-Bollheimů, kteří jej drželi od roku 1835, byly ještě realizovány drobné úpravy některých zámeckých interiérů.

Posledními soukromými majiteli zámku byla od roku 1919 hrabata von Spee, kterým bylo sídlo po roce 1945 zestátněno. Zámek pak byl využíván účelově, sídlila zde i armáda a objekt postupně chátral. V roce 1990 byl zámek předán obci Jaroslavice, která však neměla prostředky na rozsáhlou opravu památky, a tak se rozhodla jej prodat.

Navrácení rodinného sídla se však domáhá i dcera posledního majitele hraběte Augustina von Spee Felicitas Spee a novým zájemcem o koupi je rakouská společnost dr. Hochfellner – Jaroslavice, která má v plánu přebudovat zámek na hotel a sanatorium s lékařskou praxí.

Zámek není veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz