Zámek Ivanovice na Hané



Popis místa
Zámek Ivanovice na Hané je renesanční čtyřkřídlý dvoupatrový zámek, který se nalézá ve stejnojmenné obci. V polovině 20. století se stal zámek součástí areálu národního podniku Bioveta. Dnes je zámek v dobrém a opraveném stavu, ale pro veřejnost nepřístupný.

683 23, Ivanovice na Hané
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Původně vodní tvrz přestavěná stavitelem Antonínem Lorencem Parisem z Brna a kameníkem Janem Focumem z Boskovic na pozdně renesanční čtyřpodlažní čtyřkřídlý zámek uzavírající obdélníkového nádvoří. Tři z čestných křídel mají po vnitřních stranách obvodu dvoupatrové arkády, které se dochovaly dodnes. Stavební konstrukce však mají základy už v období pozdní gotiky. Stěny hlavních sálů byly zdobeny rodokmeny Bukůvků. V roce 1643 se marně snažili dobýt zámek Švédové, z čehož je dodnes v zámecké zdi dělová koule.

Při úpravách zámku a okolí ve druhé čtvrtině 19. století byl v okolí zřízen přírodní park, čímž se stal zámek charakteristickou dominantou městské zástavby.

Dnes se zámek nachází v areálu podniku Bioveta, který část zámku využívá jako podnikové byty.

Počátkem 16. století byla v městečku postavena pozdně gotická vodní tvrz patřící rodu Kropáčů z Nevědomí. Jan Bukůvka z Bukůvky ji nechal po roce 1608 přestavět na renesnační zámek.

Během třicetileté války odolal zámek útoku Švédů (1643). Ve 2. polovině 19. století získali zámek sňatkem s jeho dědičkou Marií Terezií z rodu rakouských d`Este bavorský rod Wittelsbachů, kteří u něj zřídili rozlehlý park.

Od roku 1920 je zámek majetkem státu.

Veřejnosti nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz