Zámek Chotoviny

Rudé armády, 391 37, Chotoviny
Chotoviny/Památky - Chotoviny


Popis místa
Novorenesanční zámek poblíž Tábora Vás zaujme nejen svým příjemný a sympatickým umístěním ale zajisté také svou pohádkovou atmosférou a velkým dendrologicky vysoce ceněným parkem. Navštívit toto místo je jistě dobrý a vítaný nápad když si potřebujete odpočinout, ale chcete mít město stále v dosahu.

Rudé armády, 391 37, Chotoviny
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: http://yellowchateau.com/about

Naplánovat trasu

Zámek postavený na základech gotické tvrze patřil od 14. až do 16. století rodu Rožmberků.  V roce 1768 koupil panství hrabě Kašpar Migazzi, který se zasloužil o přestavbu tvrze na zámek v klasicistním stylu.

Roku 1806 se začala psát historie zámku spjatá s rodem Nádherných. Toho roku jej totiž koupil baron Jan Nádherný jehož rod se postaral o vybudování více jak 22 hektarového zámeckého parku, který je dnes pro svou hodnotu chráněn jako památka nejvyšší priority, ale hlavně mezi lety 1873 až 1875 o přestavbu zámku v novorenesančním duchu. Zajímavostí je že hned na počátku 20. století zde pobýval František Ferdinand D´Este. Nádherní sídlili na zámku až do jeho znárodnění v roce 1945, poté utekli do Kalifornie. V následujících letech zde sídlila škola.

V roce 1993 se Jan Nepomuk Nádherný vrátil do České republiky a po čtyřech letech snažení mu byl zámek v restituci navrácen. Škola zde sídlila dál až do roku 2001. Jan Nepomuk pak započal s rekonstrukcí interiéru i exteriéru zámku a zámeckého parku. Areál byl poté zpřístupněn veřejnosti a sám Nádherný se zde znovu oženil. Jan Nepomuk Nádherný umírá v roce 2005.

Roku 2011 koupil zámek podnikatel Sergey Mayzus, který zde žije s rodinou. Zámek není veřejnosti běžně přístupný, je zde však umožněno pořádání svateb a různých firemních akcí.

V okolí zámku je možno navštívit soustavu rybníků u obce Liderovice nebo množství památek a atraktivit v blízkém Táboře.

Dostupnost:

  • pěšky - 8km od Tábora
  • na kole - 8km od Tábora
  • autem - 12km od Tábora
  • autobusem - příměstské a místní autobusy, zastávka Chotoviny, zámek
  • vlakem - stanice Chotoviny se nachází asi 1,5km od zámku

Zámek není veřejnosti běžně přístupný. Jeho prostory, stejně jako přilehlá francouzská zahrada a anglický park, slouží pro pořádání soukromých i firemních akcí.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz