Zámek Choryně

Choryně, 756 42, Choryně, Tel.: +420 571 610 756, ikvchoryne@seznam.cz
Choryně/Památky - Choryně


Popis místa
Gotická tvrz v Choryni ve vsetínském okrese je dnes empírovým zámkem, který od 19. století slouží jako klášter i dnes je domovem řeholních sester. V někdejším vodním příkopu okolo něj se lovily ryby.

Choryně, 756 42, Choryně
Telefon: +420 571 610 756
E-mail: ikvchoryne@seznam.cz
Web: http://obec.choryne.cz/zamek-choryne.htm

Naplánovat trasu

Obec Choryně se nachází asi 8 km od Valašského Meziříčí jižně od silnice spojující města Valašské Meziříčí a Hranice. Choryňský zámek najdete hned naproti kostelu. Původně zde stávala tvrz a v 17. století byla přestavena na zámek. Ještě v roce 1761 chránil zámek vodní příkop, v němž chovali ryby pro potřebu kuchyně a přes příkop vedl zvedací most.

Choryňské sídlo je poprvé jako zámek, pravděpodobně renesanční, zmíněno v roce 1573. O sto let později bylo barokně upraveno na čtyřkřídlou jednopatrovou budovu obklopenou vodním příkopem, který byl mj. zdrojem ryb pro zámeckou kuchyni. O empírovou přestavbu se zasloužil Jan Křtitel Forgáč v první polovině 19. století.

Zámek je čtyřkřídlý, jednopatrový s uzavřeným vnitřním nádvořím. Na nádvoří vedou dva průjezdy, jeden od přístupové silnice a druhý z parku. Dnes budova slouží jako klášter sester sv. Kříže. Park v okolí zámku je vzorně udržován. Nikde není žádný zákaz vstupu do parku.

 

Prameny o vzniku zámku si opět občas protiřečí. Původně stála v Choryni tvrz na vrchu zvaném Hradiště. Z poloviny 15. století jsou první záznamy dokládající existenci tvrze v Choryni. K první stavebním úpravám došlo v průběhu 17. stol. a tvrz dostala vzhled barokního zámku. V 19. století jej Jan Křtitel Forgáč upravil na empírový zámek. V roce 1882 byla budova přeměněna na klášter sester sv. Kříže.

Zámek je i přes svou klášterní funkci příležitostně přístupný veřejnosti. Do zdejšího skromného parku je vstup možný po celý rok.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz