Zámek Hustopeče nad Bečvou

náměstí Míru, 753 66, Hustopeče nad Bečvou, Tel.: +420 581 626 111, posta@ihustopece.cz
Hustopeče nad Bečvou/Památky - Hustopeče nad Bečvou


Popis místa
Zámek Hustopeče nad Bečvou, sídlo Žerotínů, Podstatských z Prusinovic a pánů z Baillou má podobu čtyřkřídlé renesančně–barokní budovy ve stejnojmenné obci. Z architektonického hlediska je to stavba opravdu pozoruhodná. V současné době je objekt po rekonstrukci. Návštěvu zámku si můžete naplánovat i ve spojení s jinými okolními objekty v okolí, jako např. Helfštejnem či Starým Jičínem.

náměstí Míru, 753 66, Hustopeče nad Bečvou
Telefon: +420 581 626 111
E-mail: posta@ihustopece.cz
Web: http://www.ihustopece.cz/mestys/pamatky/renesancni-zamek/

Naplánovat trasu

Zámek Hustopeče nad Bečvou je čtyřkřídlá dvoupatrová budova mírně lichoběžného půdorysu, krytá mansardovou střechou. Na nádvoří se vstupuje průjezdem v přízemí rizalitu. Zámek je převážně renesanční.

Nejstarší je zřejmě západní křídlo ze začátku 16. století, v jehož přízemí byla roku 1758 zřízena barokní kaple. Křídla jižní a východní jsou z konce 16. století a se západním křídlem jsou spojena schodištěm.

Severní křídlo nahradilo původně jednoduchou zeď. Bylo vybudováno v barokním stylu v 18. století, kdy zde sídlili Podstatští z Prusinovic před. Tři starší křídla propojuje na nádvorní straně pozoruhodná dvoupatrová arkáda s ionskými sloupky v přízemí, toskánskými sloupky v prvním patře a dřevěnými stojkami v patře druhém.

Místnosti v přízemí a renesanční křídla pater jsou zaklenuta renesančními klenbami. V několika místnostech se dochovaly zbytky nástěnných rokokových maleb. Arkády na nádvoří byly z části vybudovány italskými kameníky. Mají reliéfní výzdobu a na průčelí budovy se místy zachovalo sgrafito.

Zámek  byl dlouhodobě ve špatném technickém stavu a bez využití. V současnosti zde probíhají obnovovací a restaurátorské práce, při nichž bylo provedeno komplexní statické zajištění a výměna střešní krytiny.

Hlavním cílem městyse je komplexní rekonstrukce zámku, uvedení do trvalého užívání a ekonomického zabezpečení provozu celého zámeckého areál.

Zámek Hustopeče nad Bečvou vznikl až v 16. století. Samotné Hustopeče jsou známy již od 14. století, ale panské sídlo zde vzniklo až po roce 1500, kdy se zde usídlil rod Žerotínů.

Zámek je vyobrazen na Fabriciově mapě Moravy z roku 1569, což je také první doklad o existenci tohoto sídla. Karel starší ze Žerotína a jeho manželka Johanka Černčická z Kácova tento zámek či tvrz v letech 1584 – 1597 přestavěli a rozšířili.

Žerotínové hustopečské panství vlastnili do dvacátých let 17. století. Poté se majitelé střídali. Podstatští z Prusinovic zámek rozšířili – tentokrát v barokním slohu – ve čtyřicátých letech 18. století. Posledním soukromým majitelem zámku byl v letech 1799 – 1945 rod Baillou.

1584

Započala stavba zámku Karlem ze Žerotína a Starého Jičína

1597
Stavba zámku dokončena
1744
Rozšíření o severní patrové křídlo
1758
Do západního křídla vložena kaple
2001
Zámek přešel z vlastnictví Valašského muzea v přírodě do rukou obce.
  Otvírací dny Čas
Květen - září So + Ne 14:00 - 17:00


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz