Zámek Hrádek u Sušice

342 01, Hrádek, Tel.: +420 376 508 514, recepce@zamekhradek.cz
Hrádek/Památky - Hrádek


Popis místa
V obci Hrádek u Sušice v klatovském okrese najdete nově zrekonstruovaný zámek, který pochází z dob baroka. V současné době je veřejnosti přístupný. Za jeho obnovením stojí soukromý vlastník, který jej zachránil takříkajíc v hodině dvanácté – zámek byl totiž po celé období komunismu v dezolátním stavu. Zámek slouží jako restaurace a hotel. V zámku je zároveň umístěné Muzeum Františka Pravdy.

342 01, Hrádek
Telefon: +420 376 508 514
E-mail: recepce@zamekhradek.cz
Web: http://www.zamekhradek.cz/

Naplánovat trasu

Oblíbeným místem pro relaxaci je barokní park s otevřeným průhledem do nádherné lesnaté krajiny. Ve stínu starých stromů mohou posedět nejen hosté hotelu, ale i náhodní návštěvníci Hrádku.

Na začátku jara 2012 prošel park přeměnou. Zeleň byla odborně ošetřena a obnoveny byly dvě původní aleje. Přibyly lavičky a hřiště pro děti.

Upravena byla také plocha mezi bastiony, která slouží ke společenským hrám nebo ke kulturním vystoupením.

Součástí úprav parku bylo i vytvoření Naučné stezky Františka Pravdy. V parku se nachází informační panely s údaji o historii zámku a obce Hrádek, také seznámení se s osobností Františka Pravdy, s těžbou zlata na řece Ostružné, a další.

Zámek slouží jako restaurace, hotel a muzeum.

Renesanční zámek původem z 16. století vyrostl v Hrádku u Sušice na místě bývalé tvrze. Postupem času byl připojen k baroknímu zámku, který byl postaven později. Patřil Račínům z Račína, jednomu z významnějších rodů, a to až do roku 1620. Kvůli své účasti na stavovském povstání však Račínové o většinu majetku přišli a zchudlý rod o necelých 200 let později vymřel.

Součástí interiéru zámku jsou dnes expozice rokokového nábytku, obrazů nebo dokumentů vztahujících se k zámecké historii. Návštěvníci si mohou prohlédnout kapli sv. Valburgy, jedné ze zakladatelek ženského mnišství, či muzeum učence a zámeckého vychovatele Františka Pravdy.

Ve své době byly Pravdovy knihy, ve kterých apeloval na křesťanské hodnoty a morálku, mezi lidem velice populární. Působil zde v 19. století v době, kdy byl zámek v majetku rodu Strumfederů. Pečoval o jedno z duševně nemocných dětí tohoto zámeckého pána.

Po roce 1945 byly všechny jeho interiérové prvky odvezeny do Prahy a v Hrádku zůstaly prakticky jen holé zdi. V období komunismu byl zámek občas využíván k různým účelům a postupně se měnil v ruinu.

Novodobá historie zámku se začala psát až po roce 2000, kdy naposledy změnil vlastníka. Noví majitelé jej během následujících deseti let kompletně zrekonstruovali a zpřístupnili veřejnosti.

  Otvírací dny Čas
Červen Ne 11:00 - 15:00
Červenec St + Čt + Ne 11:00 - 15:00
Srpen St + Čt + Ne 11:00 - 15:00
Září Ne 11:00 - 15:00

V zimní sezóně (říjen - květen) jsou prohlídky možné pouze pro skupiny (min. 6 osob) po předchozí telefonické domluvě.

Prohlídka zámeckého areálu



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz