Zámek Hoštice

Hoštice, 387 01, Hoštice, Tel.: +420 383 380 325
Hoštice/Památky - Hoštice


Popis místa
Zámek Hoštice stojí ve stejnojmenné obci kousek od Volyně. Narozdíl od drtivé většiny hradů, zámků a tvrzí mu však věhlas nepřinesla slavná historie nebo skvostná architektura, ale novodobá trilogie komedií režiséra Zdeňka Trošky – Slunce, seno, … . Zámek dnes sice není veřejnosti přístupný, ale to turistům, jejichž houfy do Hoštic každoročně zavítají, nikterak nevadí: bývalé panské sídlo je totiž v tomto případě pojímáno jako pouhá část celku, který celý národ tak dobře zná z televizní obrazovky.

Hoštice, 387 01, Hoštice
Telefon: +420 383 380 325
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Ves Hoštice se poprvé připomíná už r. 1274, a to v predikátu Držislava z Hoštic. O povaze eventuelního Držislavova sídla ale nemáme žádných zpráv. Ve 14. století náležely Hoštice k vesnicím volyňského újezdu českých královen (1315), od druhé poloviny 16. století Rožmberkům. R. 1593 prodal Petr Vok z Rožmberka Hoštice Arnoštu Vitanovskému z Vlčkovic, jehož rodu pak náležely téměř sto let.

Patrně v této době vznikl v Hošticích nevelký renesanční zámek. Éra Vitanovských v Hošticích skončila r. 1686, kdy je Jindřich Vilém Vitanovský z Vlčkovic prodal Ladislavu Chlumčanskému z Přestavlk. Chlumčanští z Přestavlk vlastnili Hoštice ještě o něco déle než Vitanovští z Vlčkovic – až do r. 1799, kdy je koupil Jáchym Zádubský ze Šentálu. Ještě předtím, r. 1777, přestavěli Chlumčanští své hoštické sídlo v barokním slohu.

Další přestavba zámku z let 1870 – 1880 se pojí se jménem Henneberků. K některým – nevhodným – stavebním úpravám došlo ještě po r. 1948, kdy objekt sloužil účelům JZD. Paradoxně však právě v této době se dočkal svého vrcholného období, neboť v osmdesátých letech 20. století se v Hošticích – zámek nevyjímajíc – točily národně proslavené komedie režiséra Zdeňka Trošky.

Získaný věhlas a zájem trval i po r. 1989; dostalo se přitom i na zámek, který byl v této době novým majitelem komplexně rekonstruován.

Zámek není veřejně přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz