Zámek Hospozín

Hospozín, 273 22, Hospozín
Hospozín/Památky - Hospozín


Popis místa
Hospozín leží 6 km severozápadně od Velvar na Kladensku. Zámek stojí uprostřed vsi v areálu zemědělského statku. Zámek chátral a proto byl v roce 1836 zbořen. Poté byl na místě zbořeného zámku vysvavěn nový prostý, neslohový zámek. Jedná se o patrovou obdélníkovou budovu, která je v soukromém vlastnictví. V současné době je zámek dobře udržovaný, ovšem veřejnosti nepřístupný. Slouží pouze bytovým účelům.

Hospozín, 273 22, Hospozín
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Původně zde stávala tvrz snad obklopená příkopem, byla součástí velkého poplužního dvora. Jejím majitelem je uváděn roku 1318 vladyka Matěj z Hospozína.

Po roce 1948 zámek sloužil potřebám Státního statku. Nyní je v soukromém vlastnictví a slouží bytovým účelům. Nad Hlavní bránou, kterou se vstupuje do objektu statku je opravný a udržovaný knížecí erb Kinských.

V okolí můžeme navštívit kdysi královská města Velvary, kde se nachází Městské muzeum, nebo město Slaný, ve kterém je zpřístupněna pro veřejnost Městská hvězdárna.

Obec Hospozín se v pramenech poprvé objevuje v roce 1318 jako majetek Matěje z Hospozína. Zdejší vladykové drželi ves do poloviny 15. století. Pak se zde vystřídalo několik majitelů, až na počátku 16. století získali Hospozín Štrouchové z Chlumku.

Zdejší tvrz se v pramenech připomíná prvně až v roce 1552. V roce 1583 prodali Štrouchové Hospozín s tvrzí Benigně Hrobčické s Hrobčic a v jejím rodě zůstaly až do počátku 17. století.

V 16. století byla tvrz renezančně přestavěna. Roku 1611 koupili Hospozín Hložkové ze Žampachu a v roce 1661 Malovcové ze Žampachu a od nich pak v roce 1669 koupil statek s tvrzí Václav Chřepický z Modliškovic. Tvrz se v té době připomíná jako pustá, byla zničena za třicetileté války.

Václav Chřepický z Modliškovic na počátku 17. století šlechtické sídlo obnovil a přestavbou vznikl raně barokní zámek. Koncem 17. století koupili Hospozín Clary-Aldringerové a v roce 1764 pak František Oldřich Kinský. V jeho rodě pak zůstal až do roku 1924.

Zámek však sloužil jen jako občasné místo pobytu vrchnosti, chátral a nakonec byl v roce 1836 zbořen. Po roce 1836 byl na místě zbořeného zámku vystavěn prostý, neslohový zámek, který sloužil jako sídlo správy hospozínského statku a obydlí úředníků. V jeho architektuře byly využity fragmenty ze starší budovy.

Zámek je v soukromém vlastnictví a veřejnosti nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz