Zámek Hořín

Hořín, 276 01, Hořín
Hořín/Památky - Hořín


Popis místa
Zámek v Hoříně se nachází nedaleko soutoku Labe a Vltavy u Mělníka. Slučuje v sobě prvky baroka a rokoka, protože jeho stavba trvala více než půl století a podílelo se na ní více generací rodu Černínů. Zámek si zahrál i v několika filmech, například v českém životopisném filmu Posel úsvitu.

Hořín, 276 01, Hořín
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Významný zámek v Hoříně v sobě slučuje prvky pozdního baroka a raného rokoka. Ke konci 17. století zde vyrostl jako lovecký zámeček rodu Černínů, který vznikl podle návrhu známého barokního architekta Alliprandiho. O třicet let později byl zámeček významně rozšířen a přestavěn.

Jeho hlavní těleso, původně postavené podle plánů stavitele Kaňky, téměř zaniklo. Kompletní stavba zámku trvala přes 50 let. V roce 1733 zemřel mladý František Josef z rodu Černínů a stavby se ujal jeho bratr František Antonín, který se rozhodl pro další rozšíření zámku. K dílu přizval architekta Spannbruckera. Když se však tyto práce rozběhly naplno, zemřel i František Antonín a posléze i jeho architekt. Dostavby se tedy zhostila vdova po Františku Antonínovi, která po nucené přestávce v práci, způsobené nejspíše nejistými společenskými poměry té doby, dílo svého manžela dokončila.

Rodovými sňatky se zámek dostal do majetku rodu Lobkoviců, kterému zůstal až do roku 1948. Po revoluci v roce 1989 jim byl opět navrácen. Současný majitel z rodu Lobkoviců má s obrovským zámeckým komplexem velké plány. V první řadě se snaží o jeho obnovu a zpřístupnění zámku pro veřejnost.

Dostupnost:

  • pěšky nebo na kole - necelých 300 m od Obecního úřadu Hořín
  • autem - zaparkovat můžete přímo před zámeckým areálem, z Mělníka je to 4,4 km

V současné době je zámek veřejnosti nepřístupný a volně přístupný je jen zámecký park.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz