Hořický zámek

Riegrova, 508 01, Hořice, Tel.: +420 493 623 129, mesturad@horice.org
Hořice/Památky - Hořice


Popis místa
Hořice, město v okrese Jičín, se mohou pochlubit dvoukřídlým barokním zámkem nejasného stáří. Stojí u Hankova náměstí a jeho uzavřený dvůr dotváří hospodářské budovy a dlouhé západní křídlo se zazděnými arkádami. Na nádvoří stojí přízemní budova, která bývala gotickou tvrzí, a někdejší zámecký park dnes „zdobí“ panelové domy z dob komunismu. V současnosti na zámku sídlí Lesní závod Hořice.

Riegrova, 508 01, Hořice
Telefon: +420 493 623 129
E-mail: mesturad@horice.org
Web: http://www.horice.org/cz/clanky/horicky-zamek/

Naplánovat trasu

Barokní zámek upoutá dosud funkčními slunečními hodinami a nad vchodem je zajímavý erb, který byl znakem rodu Strozziů, pánů na Hořicku.

Na dřívější původ zámku ukazuje zejména znak rodu Strozziů nad vchodem. Hrabě Jakub Strozzi ze Streitenhalu dostal hořický statek od císaře Ferdinanda I. již roku 1635.

Ještě než Strozzi padl ve válce s Turky, stačil tu založit nadaci vojenských invalidů, jejíž správní centrum bylo na hořickém zámku dlouhá léta. Po smrti hraběcí manželky pak roku 1743 přešel pod státní správu a roku 1749 přišel výše zmíněný požár.

Zdejší panství zřejmě nepatřilo k nejbohatším, o čemž svědčí zmínka, že zámek se zdál chudý i vzbouřeným nevolníkům, když ho roku 1775 dobývali.

Ještě na začátku 20. století patřily k zámeckému areálu brána, panský pivovar, sladovna i pivovarská lednice. V dobách komunismu však došlo k zásadním změnám a ze zámecké zahrady je dnes panelákové sídliště Pod Lipou.

Zámek není veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz