Zámek Horosedly

Horosedly, 398 04, Horosedly
Horosedly/Památky - Horosedly


Popis místa
Areál zámku a hospodářského dvora se nachází v severozápadní části vesnice Horosedly v okrese Písek. Jedná se o přízemní budovu s mansardovou střechou, která byla postavena na místě bývalé tvrze. Dnes je zámek v soukromém vlastnictví a využívá se převážně pro zemědělské potřeby. Zámek není veřejnosti přístupný.

Horosedly, 398 04, Horosedly
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Tvrz nechal v 16. století vystavět Kryštof Loubský z Lub. Objekt hojně střídala majitele a jeden z nich Jan František z Talmberka nechal na začátku vy 18. století vystavět v sousedství kapli sv. Jana Nepomuckého.

V roce 1713 nechal následující majitel, Jan Josef Běšín, přestavět tvrz na skromný barokní zámek.  Jedná se o přízemní budovu tvořící jihozápadní roh hospodářského dvora. V roce 1802 získala ves orlická větev Schwarzenberků.

Při restituci byla budova zámečku vrácena zpět Janu Schwarzenbergovi, synovi Karla Schwarzenberga. Hospodářský dvůr patří potomkům pana Františka Maška (Ing.Květoslava Mašková, Marcela a Pavel Zárybnický), který získal dvůr při pozemkové reformě v r. 1924.

Zámek není veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz