Zámek Horoměřice

Velvarská, 252 62, Horoměřice
Horoměřice/Památky - Horoměřice


Popis místa
Zámeček v Horoměřicích nedaleko Prahy stojí od první poloviny 18. století, kdy vznikl přestavbou staršího hospodářského dvora. Toto místo však bylo osídleno i před zhruba 4 300 lety. Zámeček je obrácený zadním traktem k požární nádrži a hlavní silnici z Prahy na Kralupy nad Vltavou.

Velvarská, 252 62, Horoměřice
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Zajímavostí je, že v obci je kámen nejasného původu, který je považovaný některými odborníky za menhir.

Tato část Čech byla osídlena už někdy v době bronzové, o čemž svědčí nálezy pozůstatků knovízské kultury z doby 1300–1050 př. n. l. a únětické kultury z doby okolo 2300 př. n. l. První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1273.

Horoměřice byly v majetku Strahovského kláštera až do roku 1421, kdy panství zabavili Pražané. Strahovským mnichům se jej podařilo získat zpět roku 1598 a drželi ho až do roku 1945.

Zámeček byl postaven z obytné budovy v první polovině 18. století. Je patrový, má obdélníkový půdorys a z jeho střechy ční věžička s lucernou.

Přízemí má stropy z valené klenby s lunetami a v prvním patře se zachovala čtvercová kaple s kopulovitým stropem s freskou. Namalovat ji nechal premonstrát Siard Nosecký a znázorňuje sv. Annu a svatého Jáchyma, Abraháma, Izáka a další postavy ze Starého zákona.

Zámek je zachovalý, ale veřejnosti není přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz