Zámek Horní Moštěnice

Doktora Antonína Stojana, 751 17, Horní Moštěnice, Tel.: +420 581 224 122
Horní Moštěnice/Památky - Horní Moštěnice


Popis místa
Zámek leží ve stejnojmenné obci Horní Moštenice 5 km od Přerova. Historie zámku se datuje od roku 1131. Dnešní podoba zámku je patrová trojkřídlá budova, západní část má hladké fasády, jižní křídlo má původní barokní fasádu, sídli zde Obecní úřad, policie a Jednota Orel.

Doktora Antonína Stojana, 751 17, Horní Moštěnice
Telefon: +420 581 224 122
E-mail: Nevyplněno
Web: http://www.hornimostenice.cz/index.php?nid=917&lid=cs&oid=63409

Naplánovat trasu

K zámku přiléh zámecká zahrada, na které se se příležitostně odehrávají kulturní akce.

Na této zahradě se nachází památný strom jinan dvoulaločný, který je starý několik set let.

Obec se poprvé připomíná jako majetek olomoucké kapituly v roce 1131. Zdejší biskupští pronajímatelé zde postavili tvrz, poprvé uváděnou roku 1446. Po třicetileté válce zde byl postaven barokní zámek a u něj okrasný sad, který byl přeměněn za Troyerů počátkem 19. století na přírodně krajinářský park.

Mezi držitele zámku patřili Petřvaldští z Petřvaldu, Žalkovští ze Žalkovic a hrabata Troyerové. Od nich zámek koupili Fürstenberkové. Poslední držitelky z tohoto rodu, hraběnky Gabriela a Terezie, prodaly velkostatek i se zámkem olomouckému arcibiskupství.

Ve 20. století podstoupil zámek velké změny. Po první světové válce byla v prvním poschodí umístěna obvodní měšťanská škola, která v budově zámku zůstala do r. 1975. V r. 1928 koupila zámek obec a část zámeckých prostor upravila jako sídlo obecního úřadu.

Zámek je přístupný příležitostně.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz