Zámek Horní Libchava

471 11, Horní Libchava, Tel.: +420 487 837 400, zamekhornilibchava@seznam.cz
Horní Libchava/Památky - Horní Libchava


Popis místa
Mohutný zámek se nachází na Českolipsku v obci Horní Libchava je dochovaný takřka v nezměněné renesanční podobě. Zámek je dvoupatrová budova se stupňovitými štíty a dvěmi čtyřpatrovými věžemi. Na jedné z bočních stěn je zachován znak Řádu Maltézských rytířů. Zámek je podsklepen. Budova zámku je zapsána v celostátním seznamu kulturních památek od roku 1958. Od roku 2011 je na zámku organizováno mnoho akcí pro veřejnost, nejen prohlídek areálu, ale i rady kulturních představení.

471 11, Horní Libchava
Telefon: +420 487 837 400
E-mail: zamekhornilibchava@seznam.cz
Web: http://www.zamekhornilibchava.cz/

Naplánovat trasu

Na zahradě zámku se nachází zastřešené pódium a další prostor pro koncerty, workshopy a další.

Při akcích je možnost stanování ve vlastním stanu.

Renesanční zámek nechal postavit v druhé polovině 16. století Jindřich z Vartemberka. Po bitvě na Bílé hoře panství od Vartemberků získal hrabě Vratislav z Mitrovic. Po jeho smrti se tu usídlil řád maltézských rytířů a ten zde pobýval do roku 1926. Zámek byl používán jako řádový archiv, sídlo velkopřevorů a obrazárna.

Za druhé světové války tu Němci nejprve zřídili ubytovnu Říšské pracovní služby, později zde vzniklo hospodářství SS s názvem Insel Malta (Ostrov Malta). Na konci války tu zřídili skladiště uměleckých předmětů, které později padlo do rukou sovětské armády.

Po znárodnění v poválečných letech tu bylo deset let učiliště. V letech 1964 až 2002 zámek užívala československá a později česká armáda. Opět zde bylo skladiště, tentokrát oplocené a se zásobami civilní ochrany státu.

Po odchodu vojáků zámek získala obec, snažila se ho opravit, ale nakonec jej roku 2010 prodala Oldřichu Kiliánovi, mimo jiné fotografovi časopisu Koktejl, který nechal provést některé opravy a zámek v roce 2011 otevřel pro veřejnost. Od té doby se tu konají výstavy, koncerty a podobné společenské akce.

Zámek je otevřen dle aktuální otevírací doby.

Prohlídky zámku probíhají pouze při akcích na zámku, nebo po předchozí domluvě.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz