Zámek Hluboš

262 22, Hluboš, Tel.: +420 318 611 003, alena.velkova@emai.cz
Hluboš/Památky - Hluboš


Popis místa
Zámek Hluboš se nachází ve stejnojmenné obci ležící asi 7 km severně od Příbrami. Budovu zámku tvoří tři křídla. K zámku náleží zámecký park, který má pět hektarů a sloužil jako botanická zahrada. Cedulky s názvy, které zahrada používala je možné najít ještě dnes. Zámek je v současnosti v soukromých rukou a není přístupný veřejnosti.

262 22, Hluboš
Telefon: +420 318 611 003
E-mail: alena.velkova@emai.cz
Web: http://zamek-hlubos.unas.cz/

Naplánovat trasu

Zámek Hluboš obklopuje pětihektarový park. Od roku 1800 byl arboretem a botanickou zahradou, jednou z nejstarších v Čechách. Dodnes je v parku u každého stromu cedulka s názvem. V letech 1920−1921 tu měl své letní sídlo T. G. Masaryk.

Posledním soukromým majitelem byl před znárodněním po druhé světové válce příbramský továrník Josef Kolařík. Po roce 1990 získala jeho rodina zámek zpět a od května 2001 do roku 2009 byl zpřístupněn veřejnosti. Prohlídková trasa zahrnovala Masarykovu pracovnu, salónek Charlotty Masarykové, koncertní sál s barokními krby, lovecký salónek a velkou zámeckou ložnici. Vlastní zámek má 35 místností a dalších 15 jich sloužílo k technickému zabezpečení.

V Hluboši stála původně dřevěná, pouze palisádní obehnaná tvrz, přes níž vedla karavanní cesta. Tvrz stála pravděpodobně v místech nejhořejší části dnešního zámku. Později byla na jejím místě postavena tvrz zděná. Tato tvrz již byla obehnána hradbou, příkopem a uzavřena vraty. V době nebezpečí si sem mohli obyvatelé vesnice uložit cennější věci. Krajina v okoloí Hluboše náležela v 10. století k panství Slavníkovců. Teprve po vyvraždění tohoto rodu na Libici u Poděbrad v roce 995 přešlo celé jejich území do rukou Přemyslovců. Přemyslovci získaným územím podělili všechny, kteří jim s vyvražděním pomáhali. Hluboš připadla rodu Buziců. Jedním z prvních majitelů z tohoto rodu byl v polovině 13. století Oldřich Zajíc, který vlastnil i nedaleký hrad Valdek, a proto se Hluboš stala součástí valdeckého panství.

K osamostatnění Hluboše došlo až koncem 14. století. Prvním majitelem, který začal psát "z Hluboše" byl Zbraslav z rodu Buziců. V dalších obdobích byla hlubošská tvrz poznamenána častým prodejem a postupováním majetku. Katastrofální důsledky nejen pro Hluboš, ale i pro celou střední Evropu, mělo stavovské povstání v roce 1618 a následná třicetiletá válka. Vesnice byly opuštěné, obyvatelstvo vyvražděno, pole ležela ladem, zámek byl zpustlý. Ani rod Bechyňů z Lažan nebyl finančně schopen panství udržet a tak ho v roce 1735 prodal spřízněnému slezskému hraběcímu rodu Hochbergů z Hennersdorffu. Hochbergové se velmi zasloužili o zvelebení celého kraje. Zámek nechali ve druhé polovině 18. století do základů zbořit a na jeho místě pak postavili pozdně barokní zámek s kaplí sv. Kříže, obklopený botanickou zahradou a arboretem. Hochbergové přecenili své finanční možnosti a museli dát zámek do loterie. Na zámku opět začalo střídání majitelů, jehož výsledkem bylo nemilosrdné plundrování zámku a zánik botanické zahrady. Situace se zlepšila, když Hluboš koupil v roce 1872 bavorský kníže Karel Bedřich Oettingen-Wallerstein. Oettingenové si Hluboš oblíbili a zámek zvětšili a pseudorenesančně přesatvěli. Po rozpadu Rakouska-Uherska a vyhlášení samostatného Československého státu se panství ocitlo v záboru, neboť se na něj vztahovala pozemková reforma, kterou byla vyvlastněna německá šlechta.

V letech 1920 a 1921 sloužil zámek jako letní sídlo prezidenta T.G. Masaryka, pro něhož prezidentská kancelář Hluboš pronajala od knížete Oettingena za 4000,- Kč. V roce 1925 přešel celý majetek do vlastnictví státu a od státu ho ještě v témže roce koupil příbramský továrník Josef Kolařík. Rodina Kolaříkových vlastnila zámek s velkostatkem až do znárodnění v roce 1948. Na zámku se poté vystřídala celá řada uživatelů. Byla zde politická škola, kasárna, ubytovna pro dělníky uranových dolů a střední odborná škola s internátem.

Provoz zámku byl bohužel ukončen a nebude přístupný veřejnosti.

Zámek není přístupný veřejnosti.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz