Zámek Hloubětín

Hloubětínská, 198 00, Praha 9
Praha 9/Památky - Praha 9


Popis místa
Novogotická stavba zámku v pražském Hloubětíně z tesaných pískovcových kvadrů s hranolovou třípatrovou věží, která připomíná tudorovskou architekturu, stojí na místě, kde podle legendy stála tvrz vladyky Hlúpaty. Zámek byl přestavěn pravděpodobně ze staršího sídla ve druhé polovině 19. století. Dnes slouží jako zdravotnické zařízení a sanatorium, které zde zřídilo první babybox v České republice. Zámek je zapsán na seznamu kulturních památek ČR.

Hloubětínská, 198 00, Praha 9
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Zámek Hloubětín je novogotická architektonická památka ve stejnojmenné městské čtvrti. Jedná se o jednopatrovou budovu s třípatrovou věží z druhé poloviny 19. století.

Zahrada u zámku v Hloubětíně má rozlohu 0,87 hektarů a je součástí novodobého zámku, který postupně vznikl na místě původní usedlosti. Objekt připomínající tudorovský zámek začal vznikat po roce 1870.

V současnosti je v objektu zámku privátní zdravotnické zařízení a zahrada je sice přístupná, ale není určena pro veřejnost.

Byl zde založen zdravotnický institut, který v roce 2005 zřídil první český babybox.

Ve středověku v této části Hloubětína stávala tvrz, kterou v roce 1648 vypálili Švédové. V 70. letech 19. století zakoupil v Hloubětíně pozemek zemský advokát JUDr. Václav Linhart a postavil zde výstavní rodinné sídlo - novobarokní vilu.

Ten však vilu brzy prodal a mezi střídajícími se majiteli na sebe upozornil JUDr. František Sedláček, který začal měnit vilu na romantický novogotický zámek.

Přestavbu dokončil velkostatkář Vladimír Židlický z Karlína jenž vyzdobil průčelí zámku erbem, který si sám vymyslel. Na rohu ostrohu postavil hlásku a ohradní zeď s cimbuřím. Před válkou patřil zámek židovské obci.

Za války byl vyvlastněn a po ní sloužil jako truhlárna, sklady, od roku 1969 jako dům pionýrů.

Křížovníci s červenou hvězdou

 

 

Rytířský řád křížovníků s červenou hvězdou se vyvinul ze špitálního bratrstva, založeného sv. Anežkou Českou roku 1233 při kostele sv. Haštala v Praze. Na rytířský řád byl povýšen roku 1237 papežem Řehořem IX. Byl to jediný rytířský řád založený v českých zemích. Hlavní náplní řádu je zakládání a provozování špitálů.

Volně přístupné jsou pouze exteriéry zámku.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz