Zámek Hlízov

285 32, Hlízov
Hlízov/Památky - Hlízov


Popis místa
Zámek Hlízov se nachází ve stejnojmenné obci v okresu Kutná Hora. Kateřina Schofmannová, provdaná Wiederbergerová, dala v roce 1736 v místech zaniklé tvrze vybudovat barokní zámek, který se zachoval bez větších změn dodnes. Jedná se o jednopatrovou budovu, která stojí vedle empírových budov v areálu bývalého dvora. Dnes je zámek v dobrém stavu, ale i přesto není bohužel veřejnosti přístupný.

285 32, Hlízov
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Zámek stojí v komplexu empírových budov bývalého dvora. Jedná se o jednopatrovou budovu obdélníkového půdorysu s mansardovou střechou vrcholící drobnou věžičkou.

Ze severní strany zámku vystupuje kněžiště zámecké kaple. Nyní je zámek od zemědělského dvora oddělen vysokou zdí.

V okolí obce Hlízov můžeme navštívit empírový chotkovský zámek Kačina, kostnici a chrám v Sedleci, nyní součásti Kutné Hory a pak zejména vlastní Kutnou Horu s velkým množstvím stavebních a kulturních památek.

Obec Hlízov se poprvé připomíná v roce 1142, kdy patřila sedleckému klášteru. V roce 1736 získala hlízovský statek Kateřina Schofmannová, provdaná Wiederbergerová, která dala pravděpodobně v místech zaniklé tvrze vybudovat barokní zámek, který se zachoval bez větších změn dodnes.

V roce 1741 získal Hlízov Václav Klusák z Kostelce, který stavbu zámku dokončil.

Další majitelé zámku, Antonín Jestříbský z Rýzmburka a kutnohorská měšťan Václav Janovický, již žádné stavební úpravy zámku neprováděli. V roce 1791 koupi Hlízov Jan Rudolf Chotek, za něhož zámek přestal sloužit jako panské obydlí a v zámku byla umístěna správa dvora a byty úředníků.

V roce 1911 se majitelem zámku rod Thun-Hohensteinů, jimž patřil až do roku 1945, kdy zámek přešel do vlastnictví státu. Zámek sloužil potřebám obce. 

Zámek je v soukromém vlastnictví a není veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz