Zámek Hlavnice

747 52, Hlavnice, Tel.: +420 553 668 970, zemek.zod.hlavnice@volny.cz
Hlavnice/Památky - Hlavnice


Popis místa
Zámek Hlavnice leží v okrese Opava ve stejnojmenné obci. Byl původně vystaven v empírovém slohu v letech 1792–1795. Zámek tvoří obdélníková patrová budova se zachovalými hospodářskými budovami a částečně zachovalým parkem. V roce 2011 byl zámek opraven a byla mu tak navrácena původní tvář. V zámku sídlí knihovna a pošta. V současné době je zámek pro veřejnost nepřístupný.

Zámek Hlavnice byl postaven majitelem hlavnického panství naproti hospodářskému dvoru Ondřejem Renardem v roce 1792. Byl vybudován v empírovém slohu, později však na něm byly provedeny zásadní stavební úpravy, které téměř setřely klasicistní ráz.

Ve dvoře zámku se zachovaly tři budovy v původním slohu, konírna, kočárna a budova původního skladu potravin, především ovoce. Dodnes je zachováno původní schodiště do prvního patra, stejně jako dveře a okna.

Zámek tvoří obdélníková patrová budova původně postavená v empírovém slohu. Obě průčelí jsou zdobena mělkým rizalitem, zakončeným trojúhelníkovitým štítem. Východně při zámku můžete navštívit částečně zachovaný park.

V roce 1797, po smrti Ondřeje Renarda, koupila hlavnický zámek a panství jeho dcera Karolina Renardová z Weissenbachu, která začátkem roku 1799 zemřela. Po její smrti byl zámek v majetku dětí z obou jejích manželství až do října 1810, kdy byl prodán ve veřejné dražbě Josefovi Gusnarovi z Komárna, který ho v  červenci 1825 prodal Františce z Friedenthalu, rozené Mikuschové z Buchbergsthalu.

O pět let později, v roce 1830, přešel do rukou Ludvíka a Anny z Klettenhofu. Roku 1838 pak do rukou Viléma Čejky z Badenfeldu. Ten nechal roku 1841postavit u mladecké cesty Kaplici.

Roku 1848, po zrušení poddanství, koupil hlavnické panství Josef Kunze. V roce 1861 musel kvůli své manželce, která si žila "nad poměry", prodat zámek i velkostatek. Komu bylo panství prodáno, není známo.

Roku 1868 koupil hlavnický zámek a velkostatek Ludvík Wöllersdorfer, od roku 1873bylivlastníky Jiří a Ida Rosshirtovi, roku 1880se stal majetkem Linharta Kreissela. Roku 1886koupil zámek a velkostatek za 112 000 zlatých vojenský rotmistr Robert Bayer z Bayersburgu. V témže roce si vzal za manželku Helenu Schreiterovou ze Schwarzenfeldu z Nového Sedla (u Žatce).

Roku 1913, po smrti Roberta Bayera, přešel majetek do rukou jeho manželky Heleny Bayerové a syna Františka Bayera z Bayersburgu. Helena byla zbožná žena a lidmi milovaná. Zemřela 6.12.1936 a byla pochována v Kaplici v rodinné hrobce. František Bayer byl majitelem velkostatku až do roku 1945. Velkostatek byl pak s ostatními německými statky a pozemky zkonfiskován a rozdělen.

Volně přístupný je pouze zámecký park.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz