Lovecký zámek Hájek

Hájek, 517 41, Polom
Polom/Památky - Polom


Popis místa
Lovecký zámeček leží v malé vesničce Polom v osadě Hájek na polosamotě těsně přiléhající k lesu. Barokní stavbu nechal vybudovat František Oldřich Kinský. Postupně však zámek ztrácel svoji funkci a přibližně od 19. století začal sloužit pro potřeby místní lesovny. V současné době je na prodej.

Hájek, 517 41, Polom
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Zámek Hájek byl postaven na terase ve stráni mírně se svažující do údolí. Je to patrová obdélníková budova s jednoduchou fasádou a mansardovou šindelovou střechou a lehce čtvrtkruhově vybranými nárožími. Budova je členěna mezipatrovou římsou.  S kaplí je spojena dlouhým přímým schodištěm.

Ves Hájek vznikla v druhé polovině 17. století a první zmínka o ní je z roku 1692, kdy její majitelkou byla Eleonora Terezie Ugartová.

V roce 1756 získává Hájek majitel choceňského panství František Oldřich Kinský a Hájek si natolik oblíbil, že zde v roce 1773 buduje nevelký barokní lovecký zámek.

Pramen v Hájku byl považován za léčivý, byly zde postaveny lázně a pozdně barokní kaplička. Jako lázně je Hájek zmiňován v roce 1789 v Schallerově topografii. Od roku 1812 přechází Hájek na kosteleckou větev rodu Kinských, kteří o dané místo nemají až takový zájem.

Bedřich Kinský v šedesátých letech 19. století nechává zbourat lázeňskou budovu (stála proti kapli) a nahrazuje barokní kapli novogotickou.

V roce 1870 byl zámeček přestavěn na myslivnu a Kinským patřil až do znárodnění v roce 1948. Od roku 1948 do roku 1992 byl vyžíván národním podnikem Východočeské státní lesy.

V roce 1992 v rámci restitucí byl vrácen Josefu Kinskému a byl využíván Kinského lesní zprávou.

V současnosti je zámeček určen k prodeji.

Zámek není volně přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz