Zámek Fořt

Fořt, 543 72, Černý Důl
Černý Důl/Památky - Černý Důl


Popis místa
Zámek Fořt se nachází ve stejnojmenné obci, což je asi 6 km od Vrchlabí. Zámek byl postaven kolem roku 1597. Dnešní podoba je zachovalá a slouží jako internát místní zemědělské škole. Exteriéry zámku jsou volně přístupné.

Fořt, 543 72, Černý Důl
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Jedná se o jednoposchoďovou pozdně barokní stavbu s mansardovou střechou a rizalitem v průčelí.

Zámek slouží jako internát.

První zmínky o obci pocházejí z roku 1590. V roce 1527 zde Jan Kryštof z Valdštejna nechal postavit zdejší zámek. Ten nechal někdy kolem r. 1597 postavit zámek. Roku 1622 se Fořt stal součástí majetkového komplexu Albrechta z Valdštejna. Poté zámek vlastnila Magdaléna Valdštejnová.

Poslední vlastník zámku z rodu Valdštejnů, Eliška Lidmila se provdala za Bedřicha Leopolda Kotulínského z Kotulína. Zámek Fořt pak byl ve vlastnictví tohoto rodu až do roku 1727. Poté se ve vlastnictví vystřídali čtyři členové hraběcího rodu Choryňských z Ledské. Dcera posledního z nich, provdaná Springensteinová, prodala zámek Václavu Bergerovi z Hostinného, který později získal predikát rytíře z Bergentalu. V jeho vlastnictví byl do roku 1820.

Od roku 1794 byl fořtský zámek obýván a někdy v té době byl rozšířen. Roku 1794 se uvádí jak stará, dřevěná část zámku, tak i jeho nové části.

Václav Berger z Bergentalu přestavěl v roce 1801 fořtský zámek do dnešní podoby. Uprostřed parku a v sousedství dvora vznikla jednoposchoďová pozdně barokní stavba s mansardovou střechou a rizalitem v průčelí.

Roku 1886 získal zámek továrník František Kluge z Rudníku. Zámek byl zčásti upraven ve 20.stol. a slouží dodnes jako internát zemědělské škole.

Zámek není přístupný veřejnosti. Je možné si prohlédnout zámecké exteriéry.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz