Zámek Dříteň

373 51, Dříteň
Dříteň/Památky - Dříteň


Popis místa
Zámek Dříteň leží ve stejnojmenné obci v okrese České Budějovice. Nejstarší dochovaná zmínka o obci je z roku 1432, v pozdějších letech zde z bývalé tvrze vznikl jednopatrový zámek v barokním stylu. Nejstarším známým rodem usedlým na dříteňské tvrzi byli Malovcové z Malovic. Zámek, který patří JZD, je téměř prázdný. V současné době je zámek Dříteň pro veřejnost nepřístupný.

373 51, Dříteň
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Zámek je jednopatrová barokní budova stojící uprostřed obce. Nad bosovaným portálem uprostřed rizalitu členěného pilastry je trojúhelníkový štít s hodinami, v ose nádvorního průčelí je půlválcový rizalit.

Na soklu vpravo od portálu jsou vytesána písmena I. A. M(aggi)fecit - dosvědčující přestavbu tvrze v zámek. Místnosti v přízemí jsou klenuté, v patře plochostropé.

Zámek byl přestavěn ze starší vyhořelé tvrze v letech 1668–1674 stavitelem Antoniem de Maggi a sloužil jako obydlí vrchnostenských úředníků. Později zde byla umístěna škola. Po jejím přestěhování do jiné budovy v roce 1982 je zámek téměř prázdný.

První dochovaná zmínka o vsi Dřítni pochází z r.oku1432, kdy se uvádí její majitel Mikuláš z Dřítně. Nejstarším známým rodem usedlým na dříteňské tvrzi byli Malovcové z Malovic. Neznámého roku sice král Zikmund dal ves Dříteň, která patřila Malovci Ksořovi, bratřím Jindřichu a Buzkovi z Dráchova, ale to bylo jen přechodné opatření.

K roku 1524 se uvádí Jan Dřítenský z Malovic a na Dřítni jako majitel tvrze, dvora a vsi. V roce 1548 Jan Malovec zvětšil statek přikoupením vsí Jaroslavic a Vlhlav. Bohuslavu Malovcovi byl veškerý majetek po Bílé hoře zabaven a panství Hluboká s přivtělenou Dřítní vyhořela a byla v letech 1668 - 1674 stavitelem Antoniem de Maggi přestavěna na zámek, jenž sloužil jako obydlí vrchnostenských úředníků.

Zámek je veřejnosti nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz