Zámek Dražíč

375 01, Dražíč
Dražíč/Památky - Dražíč


Popis místa
Zámek Dražíč leží ve stejnojmenné obci přibližně 5 km západně od Bechyně na silnici spojující Týn nad Vltavou s Milevskem. Zámek je jednopatrová budova s hospodářským dvorem, která je dnes v soukromém vlastnictví a není veřejnosti přístupný.

375 01, Dražíč
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Hlavní dominantou obce je zámek Dražíč. Zámek Dražíč je jednoduchá patrová obdélná budova v barokním slohu. Původně renesanční tvrz z doby po roce 1600 byla v první třetině 18. století na západní straně doplněna přístavbou kaple sv. Mikuláše a v polovině téhož století barokně přebudována.

Zámek je vedený v Seznamu kulturních památek v okrese České Budějovice.

Tvrz v Dražíči vystavěl po roku 1600 Jan Svatkovský z Dobrohoště. V roce 1622 mu byl majetek rozhodnutím pobělohorské konfiskační komise zabaven a prodán Adamu Lipovskému z Lipovice. V roce 1703 panství koupila hraběnka Terezie Pöttingová, ale roku 1729 ho prodala Janu Václavu Thamovi.

Za něho byla k renezanční tvrzi přistavěna v první třetině 18. st. Barokní kaple sv. Mikuláše. V pol. 18. století byla tvrz přestavěna v barokním slohu.

Poslední držitel z rodu Thamů, Jan prokop, prodal roku 1802 Dražíč vojenskému hejtmanu Antonínu Josefu Kleinovi, od něhož ji koupil po dvou letech pražský měšťan Jan Michael Tensch. Ale již roku 1806 ji prodal hraběti Karlu Paarovi. Pro potřeby administrace dražíčského statku byly v zámku provedeny po r. 1872 úpravy.

V rodině Paarů zůstal Dražíč až do r. 1924. Tehdy byl zámek funkčně připojen ke statku a i v druhé pol. 20. stol. patřil místnímu JZD a sloužil jako skladiště.

V roce 1989 byl zámek vrácen v restituci potomkům původních majitelů. Roku 1998 od nich koupil zámek bavorský hrabě Leopold Deym. Deymové jsou původem staročeský vladycký a později hraběcí rod, pocházející ze Stříteže nedaleko Milevska.

V 16. a 17. stol. vlastnil rod v jižních Čechách několik držav, mimo jiné např. Čimelice, Čížovou nebo Nadějkov. Hrabě Deym se tedy vrátil ke svým jihočeským kořenům.

Současný majitel dražíčského zámku, Dipl. Soc. hrabě Leopold Deym, pochází z bavorské větve rodu, kterou založil Václav Hynek Deym, majitel Vodice, Nadějkova, Přestanic a Libětic. Václav Hynek byl jako první povýšen v r. 1730 do hraběcího stavu.

Leopold Deym se rozhodl oživit zdi dražíčského zámku mládím. Založil proto společně s obcí Dražíč společnost s ručením omezeným a vtělil jí příznačný název - Zámek Mládí. Tato společnost zde pořádá společné festivaly české a bavorské mládeže.

Zámek není veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz