Zámek Drahenice

262 85, Drahenice
Drahenice/Památky - Drahenice


Popis místa
Nejvýznamnější památkou obce Drahenice je renesanční zámek s anglickým parkem, který se nachází ve stejnojmenné obci přibližně 21 km od města Příbram. Zámek má dvě křídla s mansardovou střechou a je doplněna ve styku obou křídel štíhlou hranolovou věží krytou bání. Budova zámku je soukromý majetek a není veřejnosti přístupný.

262 85, Drahenice
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Zámek v Drahenicích je dvoukřídlá patrová budova s mansardovou střechou, doplněna ve styku obou křídel štíhlou hranolovou věží krytou bání. Na vstupním průčelí západního křídla se dochovalo původní barokní členění.

Po roce 1989 byl v restituci navrácen rodu Lobkowiczů, kteří jej zrekonstruovali.

V okolí můžete také navštívit renesanční zámek Březnice.

První písemné zmínky o Drahenicích pocházejí z první poloviny 13. století, kdy byly majetkem kláštera sv. Jiří v Praze. Ve 14. století zde vznikl zemanský statek, jehož držitelem byl roku 1365 Jan Brus z Kovářova, a poté Šicové z Drahenic.

Někdy kolem roku 1536 koupil panství Kerunk Vrábský z Vrabí, jehož synovec Vilém nechal na počátku 17. století postavit novou tvrz. Ta je písemně doložena poprvé roku 1638.

Na konci 17. století patřil statek Valdštejnům a v 18. století následně Nosticům, kteří nechali staré sídlo přestavět. Roku 1796 prodala hraběnka Alžběta Nosticová statek Hartmanům z Klarsteina, kteří provedli další stavební úpravy zámku. Od nich získali drahenické panství roku 1870 Lobkowiczové, kteří vlastnili zámek až do konfiskace.

Po roce 1990 jej však znovu získali v restituci a posléze byl zámek opraven Johannesem Lobkowiczem a dnes není volně přístupný.

Šicové z Drahenic

Vrábští z Vrábí

Páni z Valdštejna

Šternberkové ze Šternberka

Kolowratové z Kolowrat

Nosticové

Hartmannové z Klarštejna

Lobkovicové

Zámek není veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz