Zámek Dolejší Těšov



Popis místa
Dolejší Těšov se nachází poblíž Hartmanic. Jediná cesta, kterou se dostanete k zámku je odbočka ze silnice č. 175, která vede z Hartmanic do Běšin. Dříve u parku býval i velký park, který je v dnešní době skoro zaniklý. Samotný zámek je v zachovalém stavu a je v soukromém vlastnictví. V současné době je zámek Dolejší Těšov veřejnosti nepřístupný.

342 01, Dolejší Těšov
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Původně se severovýchodně od zámku nacházel park, který je dnes prakticky zaniklý. Stejně jako Hořejší Těšov vděčí tato obec za svůj vznik těžbě zlata. V pozdějším období se obec stala střediskem velkého zemědělského statku, který se nacházel v místě zdejšího zámku.

Koncem 17. století, kdy došlo za Václava Bartoloměje Koce k přestavbě poplužního dvora, vznikl i zámek přestavbou původní tvrze. Po roce 1737 přešel majetek na Annu Marii, která se provdala za Jana Václava Bořka Dohalského z Dohalic.

Za Dohalských z Dohalic došlo v první pol. 18. století k dalším úpravám, kdy byla zřízena kaple Nanebevzetí Panny Marie, vysvěcená roku 1746. Následující majitelé zámek již jen udržovali.

Posledním vlastníkem byla rodina Zieglerů, která vlastnila statek až do poloviny 20. stol.

Zámek je veřejnosti nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz