Zámek Dobrohošť

Dobrohošť, 264 01, Kosova Hora
Kosova Hora/Památky - Kosova Hora


Popis místa
Zámek Dobrohošť se nachází ve Středočeském kraji na Příbramsku. První písemnou zmínku o Dobrohošti máme z roku 1453 a píše se o ní jako o dvoru vladyky Dobrohosta. Majitelé panství se často střídali, zejména po bitvě na Bílé hoře v listopadu 1620. Barokní zámek tu stojí od 18. století a jeho park vznikl na místě chalup zaniklé obce. V současné době je zámek i přilehlý zámecký park veřejnosti nepřístupný.

Dobrohošť, 264 01, Kosova Hora
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Zámek je prostá obdélníková budova s jedním patrem a mansardovou střechou z pálených tašek, které nahradily původní šindele. Uprostřed má věžičku v podobě lucerny a ještě počátkem 20. století k němu patřila i zámecká kaple.

Během obou světových válek zámeček chátral, ačkoliv vždycky měl svého majitele. Roku 1928 ho například držel Zikmund Kaufmann. V neutěšeném stavu a nepřístupný je dodnes, kdy patří do majetku rodiny Sklenářových.

Talmberkové z Talmberka

Páni z Říčan

Páni z Valdštejna

Kořenští z Terešova

Vrtbové z Vrtby

Malovcové z Malovic

Dohalští z Dohalic

Tajná chodba v Dobrohošti

Legenda praví, že se v zámeckém parku nacházela tajná chodba a do dnešních dnů lze najít v zámeckém parku její zasypaný vchod. Podle místních se traduje, že chodba spojovala zámek Dobrohošť s dnes již zaniklým hrádkem u Lovčic. Někteří dokonce tvrdí, že směřovala až na Vysoký Chlumec a v jejích útrobách se měly nacházet tři zlaté pruty.

Zámek je v soukromém vlastnictví. Zámek ani jeho okolí nejsou volně přístupné.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz