Zámek Dlouhá Loučka (horní zámek)

Na Křivou, 783 86, Dlouhá Loučka
Dlouhá Loučka/Památky - Dlouhá Loučka


Popis místa
Dlouhá loučka ležící severovýchodně od Uničova na Olomoucku byla dříve rozdělená na Horní a Dolní a dodnes má v katastru i dva zámky. V Dolním sídlí Obecní úřad a v Horním barokním zámku nesídlí nikdo. Vyhořel totiž roku 1986 a dodnes nebyl opraven. Zámek je v soukromých rukou a veřejnosti nepřístupný.

Na Křivou, 783 86, Dlouhá Loučka
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Jedná se o dvoupatrovou budovu orientovenou přibližně v ose sever-jih. Oba okraje středního traktu se spojovací chodbou zakončují obdélníková širší křídla se schodišťovými vestibuly.

Zámek není veřejnosti přístupný.

Horní Dlouhá loučka v historii několik staletí patřila hradu Sovinec ležící v lesích severovýchodně od vsi. Barokní zámek s půdorysem velkého písmene „L“ nechal roku 1708 vystavět velmistr Řádu německých rytířů Franz Ludwig z Beirheimu. Uprostřed zahradního průčelí se dodnes nachází jeho erb.

V době napoleonských válek v letech 1805 až 1809 sloužil jako lazaret o 600 lůžkách pro raněné všech zúčastněných armád. Léčení ruských vojáků se stalo pro vesničany pohromou v podobě zavlečené epidemie tyfu.

V první polovině 19. století prošel zámek ještě klasicistní úpravou, roku 1839 byla přistavěna novobarokní kaple a později ještě dvouhektarový krajinářský park.

Po roce 1918 se stal sídlem bývalého olomouckého arcibiskupa Lva Skrbenského, za druhé světové války zde pobývali zajatí francouzští vojáci a po osvobození a konfiskaci státem tu bylo dlouhá léta skladiště. To se ostatně stalo příčnou současného žalostného stavu, protože roku 1986 vyhořelo a zámek nebyl opraven. Trpí především barokní výmalby a štuková výzdoba.

Roku 2009 Dolní zámek vyhodnotil památkový ústav jako památku v nejhorším stavu na Olomoucku. Náklady na obnovu by se mohly vyšplhat až na 200 miliónů korun.

Exteriéry zámku jsou volně přístupné, jinak je zámek nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz